Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Portekiz'in kredi notunu bir kademe düşürmesinin ardından borç krizi sorunun derinleşmesi ve yüksek petrol fiyatlarının enflasyon endişesi yaratmasıyla altın fiyatları ikinci günde rekor kırdı.

Külçe altının onsu, 2.02 dolarlık yükselişle 1,457.75 dolar olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı ve Singapur'da saat 9:52 itibariyle 1,452.25 dolardan işlem gördü. Dün 1,458.60 dolarla rekor kıran Haziran vadeli altın kontratı, New York'ta ufak değişiklikle 1,453.10 dolar/ons oldu. Spot gümüşün onsu da 39.3125 dolar olarak 1980'den beri en yüksek seviyeden işlem gördü.

Braclays Capital analistlerinden Shiyang Wang bugünkü bir raporunda yatırımcıların güvenli limanları tercih ettiğini ifade ederek, petrol fiyatlarındaki yükseliş, jeopolitik kaygılar ve Avrupa'daki borç krizinin sürmesi nedeniyle altın ve gümüşün rekor seviyelere çıktığını belirtti.

Libya'da süregelen çatışmalar ve Japonya'daki nükleer krize karşı yatırımcıların varlık korumaya yönelmesiyle değerli metallere olan talep yükseldi. Moody's Portekiz'in uzun vadeli tahvillerinin kredi notunu bir basamak indirdi ve yeni bir indirim olabileceğini belirtti.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu hafta yaptığı açıklamada enflasyonun yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Bernanke'nin bu açıklaması faiz oranlarında analistlerin beklentisinden daha yakın bir zamanda artış olacağına dair beklenti yarattı. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası bu hafta borçlanma faizlerini artıracağının sinyallerini verdi.

Dün de Çin Merkez Bankası artan tüketici fiyatlarını sınırlamak amacıyla Ekim ayından beri dördüncü kez faiz artırımına gitmişti.