Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik büyümenin hızlanmasıyla Türkiye'deki hisselere artan talep ve 5 yılın en düşük seviyelerinde seyreden faiz oranlarından faydalanmak isteyen Türkiye'deki İslam bankaları, sukuk ihracına hazırlanıyor.

Körfez bankalarının hisselerinin bulunduğu Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş ve Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş, bu yıl İslami tahvil ihracı yapmayı planladıklarını açıkladı. HSBC/NASDAQ Dubai ABD Doları Sukuk Endeksi'ne göre, İslam tahvilleri olarak bilinen sukukların ortalama getirisi bu ay 21 baz puan düştü ve dün yüzde 4.45'e gerileyerek Eylül 2005'ten bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, 1 Nisan'da sonlanan haftada Türk hazine tahvillerine yapılan yabancı yatırımlar 39.7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yatırımcılar İslami finanstaki büyüyen yatırım imkanlarından yararlanma arayışında. Kuala Lumpur'daki Islamic Finance Services Board'un çalışmasına göre, bu sektörün 2012 itibariyle 1.6 trilyon dolarlık hacime ulaşacağı tahmin ediliyor.

Katar Islamic Bank SAQ'ın yatırımcılarından Ramiz Moukarim, Türkiye'deki sukuk ihracı ve sendikasyon dahil tüm yatırım imkanlarına bakacaklarını ifade etti. Moukarim, Türkiye'deki ekonomik büyüme ve bölgedeki gücünün, Türkiye'ye İslami piyasaların sermaye tabanından yararlanması fırsatı tanıdığını söyledi.