Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Soya fasulyesi fiyatlarındaki büyük düşüşün ithalatçıları ve yatırımcıları cezbettiğine dair spekülasyonla fiyatlar yükselişe geçti. Mısır fiyatları fazla değişmezken buğday fiyatları ise geriledi.

Temmuz vadeli soya fasulyesi, Chicago'da 13.49 dolar/bushel'den işlem görmeden önce yüzde 0.8 değerlenerek bushel başına 13.51 dolar oldu. Kontrat, dün yüzde 3.7 değer kaybederek 15 Mart'tan beri en büyük gün içi düşüşü kaydetti.

Sydney'deki Commonwealth Bank of Australia'da emtia stratejisti olan Luke Matthews, "Bu kayıpların az da olsa tersine döndüğünü görmek şaşırtıcı olmaz. Dünkü satışların nedeni arz talep görünümünden ziyade tüm finans piyasalarında riskten kaçınma amaçlıydı" dedi.

Dün Japonya'da devam eden depremler ve nükleer sızıntı nedeniyle hisse senetlerinin yükselmesiyle 19 ham maddeden oluşan Thomson Reuters/Jefferies CRB endeksi 15 Mart'tan beri en büyük düşüşü kaydetti. Japon hükümeti nükleer felaket düzeyini Çernobil felaketiyle aynı seviye olan 7'ye yükseltmişti.

ABD Tarım Bakanlığı, 31 Mart'taki açıklamasında en büyük soya fasulyesi yetiştiricisi ve ihracatçısı olan ülkede 1 Mart itibariyle stokların bir yıl önceye göre yüzde 1.8 azalarak 1.249 milyar busehele düştüğünü açıkladı. Bu, 2003'ten beri en düşük seviye.