Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki artışı ve ABD Başkanı Barack Obama'yı eleştiren emlak milyarderi ve televizyon yıldızı Donald Trump, petrol fiyatlarındaki artışın sürmesinin sebebinin Obama'nın politikaları olduğunu savundu. Trump, petrol fiyatlarındaki artışın ABD ekonomisini "karanlık çağlara" geriletebileceğini söyledi.

Petrol fiyatlarının öngörülemez bir şekilde ilerlediğini ve benzinin galon fiyatı 6 ila 8 dolar olacağını öne süren Trump, "petrol fiyatlarındaki artış sürerse, her şey çok daha zorlaşır ve bu ülke hiçbir zaman toparlanamaz. Petrol bizim hayat damarlarımızdan biri" dedi.

"OPEC, OBAMA VE ABD'YE SAYGI DUYMUYOR"

Sert sözler sarfeden Trump, petrol ihracatçısı ülkeler örgütü OPEC'in de Obama'ya ve ABD'ye saygı duymadığını ve önemsemedikleri iddiasında bulundu ve "eğer petrol fiyatları daha da yükselirse, ABD bir daha "büyük güç" olamaz" dedi.

Cuma günü varil fiyatı 112 doları gören ve son 2.5 yılın zirvesinde seyreden petrol fiyatları, bu haftanın ilk 3 gününü ise düşüşle geçirdi. Pazartesi günü bir televizyonda kanalına röportaj veren emlak milyarderi Donald Trump'ın konuştuğu zamanda ise henüz petrol fiyatlarında bir miktar gevşeme yaşanmamıştı.

IMF'NİN PETROL VURGUSU ABD'Yİ TEDİRGİN ETTİ


ABD'de petrol fiyatlarındaki yükseliş konusunda endişe duyanlar, önümüzdeki dönem başkanlık adayı olmayı düşünen Donald Trump'la sınırlı değil. Artan petrol fiyatlarının ülkelerin büyümesine yüzde 0.5 ile yüzde 1 arasında olumsuz etkisi var.

JP Morgan ekonomistleri, petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi durumunda bunun önümüzdeki çeyrekten itibaren büyüme rakamlarına yansıyacağını düşünüyor.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayınlayan IMF de, ABD'nin büyüme beklentisini düşürdüğünde, bütçe açığı, işsizlik ve petrol fiyatlarını gerekçe göstermiş; ABD'nin büyüme tahminini yüzde 3'ten yüzde 2.8'e indirmişti.


AMERİKALILAR İÇ TALEBİ DÜŞÜRDÜ


Diğer yandan ABD'deki benzin fiyatlarına ilişkin ise değişken çalışmalar bulunuyor. ABD'de şu anda bir eyalet haricinde tüm eyaletlerde benzinin galon fiyatı ortalama 3.50 dolarda seyrediyor. AP'nin çalışmasına göre, Amerikalılar benzin fiyatlarındaki artış sebebiyle araba kullanımını azaltıyor. AP, ekonomideki ilerlemeye rağmen Amerikalıların yakıt talebini düşürdüğünü belirtiyor.

MasterCard'ın araştırmasına göre ise benzin istasyonlarında petrol fiyatları 5 haftadır düşüş kaydediyor.

Petrol Fiyatları Bilgilendirme Servisi'nin anketine göre de ABD'deki benzin istasyonlarının satışları yüzde 70 oranında azaldı. Bu oran 2008'den bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor.

Bu arada Fed yetkilileri, petrol fiyatlarındaki artışın kalıcı olmayacağını ve enflasyon üzerindeki etkisinin sınırlı kalacağını savunuyor.