Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Portekiz'in ara finansmandan yararlanma ihtimalinin olmadığını söyledi.

Barroso, düzenlediği basın toplantısında, Portekiz için ''mevcut kurallara göre ara finansmanın mümkün olmadığını, bunun çok katı kuralları olan orta vadeli bir program olacağını'' belirtti.

''Bu orta vadeli programın daha sonra farklı dilimlerin sağlanmasına imkan vereceğini'' kaydeden Barroso, ''bu programın tamamlanmasını ve ilk dilimin Portekiz'in finans ihtiyaçlarına cevap vermesini garanti etmek için ellerinden gelenin en fazlasını yaptıklarını'' ifade etti.

Takvimin zor ve sıkışık olduğunu, 5 Haziran'da Portekiz'de yapılacak erken genel seçimlerle çakıştığını belirten Barroso, programın mümkün olan en hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini vurgulayarak, durumun hassas ve son derece acil olması nedeniyle Portekiz'de siyasileri sorumluklarını üstlenmeye çağırdı.

Aralarında Devlet Başkanı Anibal Cavaco Silva'nın da bulunduğu bazı Portekizli siyasiler AB'den erken seçimlerin yaklaştığı ülkeye finans yardımı için ''ara program'' istemişti.

Portekiz'de muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti yardım planına desteğini yineledi.

Partinin Başkanı Pedro Passos Coelho, istifa eden Başbakan Jose Socrates ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Başbakana partinin yardım konusunda anlaşmanın olmayabileceği bir durumdan ülkeyi kurtarmak istediğini söylediğini'' belirtti.

Coelho, gelecek 3 yılda sorun çıkmaması için finansal durumun düzenlenmesini istedi.