Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük Döviz rezervine sahip ülkesi durumundaki Çin'de rezervler ilk kez 3 trilyon dolar seviyesini aştı.

Bloomberg'in 5 ekonomiste dayandırdığı tahmine göre rezervlerin 2.98 trilyon dolar olması bekleniyordu. Çin Merkez Bankası'nın bugün internet sitesinden duyurduğu habere göre, Mart ayında 679.4 milyar yuan (104 milyar dolar) yeni kredi verildi. M2 para arzı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 16.6 arttı.

G20 liderleri yeni bir küresel kriz yaşanmasını önlemek amacıyla dengesiz harcamalar ve birikimleri düzeltmeyi hedefliyor. Bugün Çin'deki Phoenix televizyonunun ülkedeki tüketici fiyatlarının yüzde 5.3'ten Mart ayında 2008'den beri en yüksek seviye olan yüzde 5.4'e çıktığını açıklamasıyla birlikte kredi ve para arzındaki beklenenden fazla artışın enflasyon riskini gündeme getirdiği belirtildi.

Hong Kong merkezli Credit Agricole'da ekonomist olan Dariusz Kowalczyk, Çin'in rezervlerinin küresel dengesizliklerin hala sürdüğünü kanıtlar nitelikte olduğunu belirtti.

Ekonomistlerin medyan tahminine göre, kredilerdeki artışın 600 milyar yuan, M2 para arzındaki artışın ise yüzde 15.4 olması bekleniyordu.