Bloomberght
Bloomberg HT Haberler BRICS ülkeleri uluslararası rezerv para sistemi çağrısında bulundu

BRICS ülkeleri uluslararası rezerv para sistemi çağrısında bulundu

BRICS ülkeleri, ''istikrar ve kararlılık sağlamak için'' geniş tabanlı uluslararası rezerv para birimi çağrısında bulundu

Giriş: 14 Nisan 2011, Perşembe 12:16
Güncelleme: 14 Nisan 2011, Perşembe 12:16

SANYA (A.A) - 14.04.2011 - BRICS ülkeleri, son finansal krizin, doların en önemli aktör olduğu mevcut para sistemindeki eksiklikleri açığa çıkardığını belirterek, ''istikrar ve kararlılık sağlamak için'' geniş tabanlı uluslararası rezerv para birimi çağrısında bulundu.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri Çin'in Sanya kentinde bir günlük zirve düzenledi.

Zirve sonrasında yayımlanan bildiride, son finansal krizin, doların en önemli aktör olduğu mevcut para sistemi yöntemindeki eksiklikleri açığa çıkardığı belirtildi.

BRICS, ülkeleri, ABD'nin devasa bütçe ve dış ticaret açığı nedeniyle doların uzun dönemli akıbetinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Zirvede, beş BRICS ülkesinin kalkınma bankasının ABD Doları olarak değil, ülkelerin kendi para birimleri esasıyla karşılıklı kredi hatları kurması konusunda da prensipte anlaşıldı.

BRICS Zirvesine katılan liderler, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan uluslararası bir ödeme ve rezerv aracı olan SDR'nin (Special Drawing Right-Özel Çekme Hakkı) küresel rolüne ilişkin tartışmaları memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ancak Çin'in para birimi yuanın SDR'ye dahil olup olmayacağı konusuna değinmedi. Bazı uzmanlar, SDR'nin kısmen doların yerine alabileceğini düşünüyor. SDR şu anda ABD Doları, avro, Japon Yeni ve sterlinden oluşuyor.

İsmini vermeyen bir yetkili, geniş tabanlı uluslararası bir para sistemine ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, SDR'nin bunu yapabilecek bir enstrüman olduğunu, ancak yuanın bunun içinde olup olmayacağı konusunda herhangi bir fikir birliğine ulaşılamadığını ifade etti. Yetkili, Hindistan'ın, ''SDR'nin, IMF'nin hesaplama mekanizması olduğunu'' söylediğini, Brezilya gibi ülkelerin ise ilk olarak yuanın konvertibl olması gerektiğini ifade ettiğini bildirdi.

-EMTİA FİYATLARINDAKİ DALGALANMA EN ÖNEMLİ ENDİŞE KAYNAĞI...-

Gündemin sıcak maddelerinden biri olan yabancı sermaye girişleri konusunda ise BRICS ülkeleri liderleri, büyük miktardaki sermaye girişleri konusuna ''daha fazla dikkat edilmesi'' çağrısında bulunmakla yetindi.

BRICS ülkeleri için emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir en önemli endişe kaynağını oluşturuyor. Çin birçok emtianın en büyük ithalatçısı, diğer BRICS ülkeleri ise en büyük ihracatçısı konumunda bulunuyor.

BRICS üyeleri, dünya ekonomisinin, 2008 finansal krizden sonra aşama aşama toparlandığını ancak hala belirsizliklerle karşı karşıya bulunulduğunu, özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki aşırı dalgalanmanın dünya ekonomisinin toparlanması için yeni riskler ürettiğini ifade etti.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ise Japonya'da meydana gelen deprem ile Asya'nın batısı ve Afrika'nın kuzeyindeki gelişmelerin küresel toparlanma sürecine yeni belirsizlikler eklediğini ifade etti.

BRICS'in temel amacı, iklim değişikliğinden dünya ticaretine kadar bir çok konuda gelişmekte olan piyasalar için ortak bir duruş sağlamak ve ''Batı'' karşısında bir denge unsuru oluşturmak olarak ifade ediliyor.