Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.7 ile beklenenden daha hızlı büyürken, enflasyon Mart ayında 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Çin'de tüketici fiyatları Mart ayında bir yıl öncesine göre yüzde 5.4 artış gösterdi. Bloomberg News'un araştırmasına göre, büyümenin yüzde 9.4, enflasyonun ise yüzde 5.2 çıkması bekleniyordu.  Credit Agricole CIB ve Australia & New Zealand Banking Group'a göre, Çin Merkez Bankası, önemli ekonomiler arasında en hızlı büyüyen Çin ekonomisinden fazla nakiti çekmek için, bu akşama kadar, zorunlu karşılık oranlarını artırabileceğini kaydettiler. Bugünkü veriler ayrıca,gıda ve emtia maliyetlerinin enflasyonu üçüncü ayda da hükümetin 2011 yılı hedefinin üzerine taşımasının ardından, faiz artırımları ve yuanın daha hızlı değer kazanması üzerinde baskı oluşturabilir.

Hong Kong'da ANZ'nin ekonomisti ve daha önce Dünya Bankası'nda da görev yapan Liu Li-Gang, "Agresif parasal sıkılaştırmaya karşın çok az bir yavaşlama var" dedi ve enflasyon en önemli risk olarak kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Basında dolaşan rakamların doğrulanması ile birlikte, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 düşerken, yuan dolar karşısında değişmeyerek dolar başına 6.5315 yuan seviyesinde kaldı.