Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'deki rekor seviyedeki bakır üretimi ve beklenenden fazla gerçekleşen büyümenin hükümetin borç vermeyi önlemek için yeni adım atacağına dair spekülasyon yaratmasıyla bakır fiyatları beşinci günde gerileyebilir.

Çin'de rafine bakır üretimi geçen yıla oranla Mart ayında yüzde 24 arttı ve 470,000'e ulaştı. Çin ekonomisi ilk çeyrekte Bloomberg'in yüzde 9.4'lük beklentisini aşarak yüzde 9.7 büyüme kaydetti.

Londra'daki Fairfax IS'te analist olan John Meyer, bugünkü bir raporunda Çin'deki üretimin piyasadaki algıyı etkilediğini belirtti. Meyer, piyasanın yön aradağını ve şu anda doğru bir yön bulunmadığını söyledi.

3 ay vadeli bakır, Londra Metal Borsası'nda 6 dolar veya yüzde 0.1 düşerek 9,404 dolar oldu. Metaldeki 5 günlük düşüşün Ocak'tan beri en uzun süreli düşüş olacağı belirtiliyor. Temmuz vadeli bakır, New York Comex'te yüzde 0.4 düşerek 4.2865 dolar/lb'den işlem gördü.

Çinli yetkililer ülkede 2009 ve 2010'daki kredi genişlemelerinin ardından enflasyonla mücadele etmek için borç vermeyi kontrol altına almak istiyor. Çin, dünyanın en büyük bakır üreticisi.

Goldman Sachs Group, bugünkü bir raporunda birçok emtiada arzın talebi geçeceğini ve bunun da tarihi yüksek seviyelerdeki fiyatları sınırlayacağını belirtti.