Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İrlanda tahvilleri, Moody's Investors Service'in ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük seviyeye indirmesinin ardından, diğer borçlu Avrupa ülkelerinin tahvillerinin üçüncü günde de düşmelerine öncülük etti.

İspanya tahvilleri üçüncü gün üst üste düşüş gösterirken, Portekiz'in iki ve 10 yıllık tahvillerinin faizleri rekor seviyelere yükseldi. Almanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri ise, Avrupa'da enflasyonun hız kazanmasının ardından değer kaybetti. Moody's bugün İrlanda'nın kredi notunu "Baa1"den "Baa3"e düşürdü ve daha da not indiriminin gelebileceğinin bir işareti olarak da görünümü negatifte tuttu. Dün Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılabileceğine ilişkin açıklamaları vardı.

DZ Bank AG'nin Frankfurt ofisinden stratejist Glenn Marci, "Son birkaç gündür, Avrupa'nın çevre ülkeleri ile ilgili çok sayıda kötü haber geldi" dedi ve "Kötü haberler çok dar bir zaman aralığında geldi ve spreadler bundan çok olumsuz etkileniyor" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli İrlanda tahvilinin faizi 14 baz puan yükselerek % 9.47 seviyesine çıktı. Bu kağıt yüzde 9.52'ye yükselerek 6 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekim 2020'de vadesi dolacak yüzde 5 faizli tahvil ise 0.67 ya da 1,000 euro (1,447 dolar) nominal değer için 6.7 euro düşerek 72.72 seviyesine indi. 5 yıl vadeli tahvilin faizi 20 baz puan yükselerek yüzde 9.86'ya ulaştı.