Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna'nın buğday ihracatının küresel arzı destekleyeceğine dair spekülasyonla vadeli buğday kontratları beşinci günde de geriledi. Mısır ve soya fasulyesi fiyatları da düştü.

UkrAgroConsult'ta araştırma yöneticisi olan Serhiy Feofilov, dün 1 Temmuz'da başlayan dönemde Ukrayna'nın buğday ihracatının 22 veya 23 milyon metrik tona çıkabileceğini söyledi.

Temmuz vadeli buğday, Chicago Board of Trade'de 6.5 sent veya yüzde 0.8 düşerek bushel başına 7.6975 dolar oldu. Kontrat, bu hafta yüzde 7.5'luk kayba doğru yöneldi. Mayıs vadeli öğütülmüş buğday ise Paris'teki NYSE Liffe'de 2.255 euro veya yüzde 1 gerileyerek 235.50 euro (340.56 dolar) oldu.

Institute for Agricultural Market Studies'e göre Rusya'da buğday hasadının bu yıl 80 milyon ton ile 88 milyon ton arasında olması bekleniyor.

Rusya, ülkede yaşanan kuraklığın ürünlerin yüzde 37'sini hasara uğratmasıyla ihracat yasağı koymuştu. Dünyanın ikinci büyük buğday ihracatçısı olan ülke 2009-2010 yılları arasında yarım yüzyılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya kalmıştı.  

Güney Amerika'daki soya fasulyesi stoklarının beklenenden daha fazla arttığı spekülasyonuyla soya fasulyesi fiyatları da geriledi.