Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranının yüzde 0,5 artırılmasını kararlaştırdı. Borçlanmanın azaltılması ve enflasyonun kontrol altına alınması amaçlanan karara göre, büyük bankalar için resmi zorunlu karşılık oranı 21 Nisan'dan itibaren yüzde 20,5 olarak uygulanacak.

Geçen yıl zorunlu karşılık oranlarını 6 kez artıran Çin Merkez Bankası, bu yıl ise zorunluk karşılık oranını dördüncü kez artırıyor.

Dünyanın en büyük ikinci ülkesinin erkez bankası en son 18 Mart 2011'de zorunluk karşılık oranını yüzde 0,5 artırarak yüzde 20 yapmıştı.

Çin'de enflasyon ekonomik kazanımlara zarar verdiği için temel kaygıyı oluşturuyor. Şubat ayında yüzde 4,9 olan enflasyon, Mart ayında yüzde 5,4'e yükselerek 32 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Ekonomide önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu açıklayan Çin yönetimi, kamuya sürekli sorunun kontrol altında olduğuna dair güvence veriyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, da  ülkesinin bir süre sıkı para politikasını sürdüreceğini söyledi.

Xiaochuan, ''enflasyonla ilgili para unsurlarımızı kaldıracağız. para politikamız kısmen gevşekten ihtiyatlı olmaya hareket etmeye devam edecek. bunun anlamı uygun biçimde sıkılaştırmadır. bu eğilim bir süre devam edecek'' dedi.