Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyeleri, ekonominin güçlenmesi ve 2008'den bu yana en büyük hızlanmasını kaydeden enflasyonu gerekçe gösteren, bu yıl para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerinin sinyalini verdi.

Bloomberg'e konuşan Avusturyalı AMB üyesi Ewald Nowotny, yatırımcıların 2011'de faizlerde 50 baz puanlık artış daha beklediklerini söyledi. Belçikalı üye Luc Coene ise dünkü açıklamasında "şartların uygun" olduğunu savundu.

AMB Başkanı Jean-Claude Trichet'nin 7 Nisan'daki faiz artışının ardından, bunun bir faiz artırma süreci olmadığını belirtmesine rağmen IMF toplantılarında AMB'nin yakın zamanda bir kez daha faiz artıracağı sıkça konuşulan konulardan biri oldu. Parasal sıkılaştırma ya da faiz artışına ilişkin hiçbir sinyal vermeyen ABD Merkez Bankası Fed'in yanısıra Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırması, euroyu destekleyebilir. Euro, geçtiğimiz hafta Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin artmasıyla yeniden düşüşe geçti.

AMB Yönetimi'nin faiz artışı konusunda hemfikir olduğuna dikkat çeken Citigroup'un ekonomistlerinden Juergen Michels, bunun yalnızca enflasyonla ilgili olmadığını, bankanın kredibilitesini düzeltmeye çalıştığına dikkat çekti.