Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, banka ve sigorta şirketlerine gelen satışların öncülüğünde düşüyor. Hisseler böylelikle geçen haftaki kayıplarını genişletiyor. Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadelileri de aşağı yönde hareket etti.

Çelik üreticisi Salzgitter AG, Goldman Sachs Group Inc.'nin not indirimi sonrası yüzde 2.1 düştü. Avrupa bankalarını ve sigorta şirketlerini izleyen alt endekslerin her ikisi de yüzde 1'in üzerinde düştü. İsviçre şirketi Synthes Inc., Johnson & Johnson ile birleşme görüşmeleri yaptığını doğrulamasının ardından % 8.2 yükseldi. Kimya şirketi Solvay SA, BofA Merrill Lynch Global Research'ün tavsiyesi sonrası yüzde 3.4 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:46'da, yüzde 0.4 düşerek 276.7 puana geriledi. Endeks geçen hafta, Alcoa ve Google'ın mali sonuçlarının beklenenden kötü çıkmasının ve IMF'in ABD için büyüme tahminini düşürmesinin ardından yüzde 1.4'lük bir kayıp göstermişti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çin'in zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesi ve Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın parasal sıkılaştırmanın bir süre daha devam edeceğini açıklamasının ardından yüzde 0.4 düştü. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) kontratı da yüzde 0.6 düşerek 1,311.3 puana geriledi. Endeksteki 9 şirket bugün kar açıklayacak. Bunlardan en önemlisi, ABD'nin 3. büyük bankası olan Citigroup Inc.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyeleri, ekonominin güçlenmesi ve enflasyonun 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, bu yıl para politikasını sıkılaştırmaya devam edecekleri yönünde işaretler verdiler.