Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's Derecelendirme Kuruluşu'nun ABD'nin uzun vadeli görünümünü durağandan negatife çevirmesinin ardından gösterge endeksleri 1 ayın en büyük düşüşünü yaşadılar.

Ekonomik büyümeyle doğrudan orantılı sektörler olan endüstri ve tekonoloji ile emtia hisseleri S&P'deki düşüşlere öncülük ettiler. 30 hissesinden 28'inin sert düşüşü ile MSCI Endeksi ise yüzde 1.8 değer kaybetti. Dow Jones Endüstri Endeksi'ndeki düşüşlere ise Caterpillar ve DuPont'un hisseleri en az yüzde 2.6 kayıpla öncülük ettiler.  Çin'in enflasyonu soğutmaya çalışmasının ekonomik büyümeyi zedeleyebileceği endişesi ile Exxon Mobil Corp ve Chevron Corp. hisseleri ise yüzde 1.7'den daha fazla düşüş gösterdiler.

16 mart tarihinden beri en büyük düşüşünü yaşayan S&P 500 Endeksi yüzde 1,10 kayıpla New York'ta 1305,14 seviyesinden kapandı. Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 1,14 düşüşle 12201,60 seviyesine geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 1,06 değer kaybıyla 2735,38 seviyesinden günü kapadı.

"İşlem görmesi gereken bir sürü yapısal konu var" diyen New York merkezli 741 milyar dolar yöneten UBS Financial Services'in baş yatırım stratejisti Mike Ryan, "Her hangi bir zaman herhangi bir şekilde bir derecenin düşürüldüğünü görürseniz bu daima negatif etkiye yol açar. Bunun şirketlere hiç de olumlu yansımayacağı gayet net ortada." yorumunda bulundu.

Hazine, hükümetin en yakın mayıs ortası gibi 14.3 trilyon dolarlık borç sınırına ulaşabileceğine dikkat çekti; Fed ise gösterge faiz oranını aralık 2008'den beri yüzde 0 - 0.25 seviyesinde koruyarak büyümeyi teşvik etmek için haziran taahhütlü 600 milyar dolar tahvil satın alıyor.

-S&P, ABD'nin görünümünü neden negatife çevirdi?

(S&P), ABD'nin "AAA" olan uzun dönemli kredi notunu ve "A-1+" olan kısa vadeli kredi notunu teyit ederken uzun dönemli  görünümünü ise "durağan"dan "negatif"e düşürdü.

S&P buna gerekçe olarak ise ABD bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6'nın üzerine çıkmasını tahmin ettiklerini ve Kongre'deki bütçe görüşmelerinin 2012'ye kadar tamamlanamama ihtimali olduğunu belirtti.

S&P'nin raporu yazan analistlerin başı olan borç uzmanı David Bears; konuyla ilgili basın açıklamasında "Kongre'de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bir uzlaşmaya varılamadığı için ABD bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 6'nın üzerine çıkmasını tahmin ediyoruz. 2012, 2013 yılında dek bütçe sorununun çözülmeyeceğini varsayarak ülkenin görünümünü negatife çeviriyoruz." dedi.

Kuruluş, 2 yılda ülke notunun düşürülme olasılığının da yüzde 33 olduğunu ifade etti.