Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası 1940'lardan bu yana Amerikalılar tarafından yönetilirken, Uluslararası Para Fonu IMF'nin yönetici direktörlük koltuğunda bir Avrupalı oturuyor. Domonique Strauss-Kahn'ın döneminin sonuna yaklaşılmasıyla, Kahn'ın yeniden adaylığını koymaması hâlinde, IMF de yeni başkan arayışına girecek.

IMF'nin yönetici direktörlük pozisyonu için ise bu kez alışılmış Avrupalı ve Amerikalı adayların dışında isimlerin adı geçiyor.

Güney Afrika maliye bakanı Trevor Manuel'den, Hindistan Merkez Bankası Başkanı S Sridhar'a, yine Hindistan'dan Planlama Komisyonu Başkan Yardımcısı Montek Ahluwalia'dan, eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş'e kadar birçok gelişen ülkenin lideri de bir sonraki IMF Yönetici Direktörlüğü koltuğuna sahip olabilir.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan bir habere göre Kemal Derviş, hem daha önce Birleşmiş Milletler'de önemli bir göreve sahip olması sebebiyle hem de Türkiye'den olması sebebiyle Avrupalıların desteğini alabilecek bir aday olarak düşünülüyor.

Ancak koltuğun yeniden bir Avrupalı tarafından doldurulması hâlinde, adaylar arasında Fransız maliye bakanı Christine Lagarde, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, eski İngiltere başbakanı Gordon Brown ve İngiliz Peter Mandelson favori gösteriliyor.

Fransa, bugüne kadar IMF'ye 4 başkan göndermişti.