Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'nin Akıllı Para programında Araştırma Müdürü Cüneyt Başaran ile Kerim Karakaya'nın sorularını yanıtlayan Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, mevduat faizleri için fiyat savaşlarının başladığını söyledi.

Açıkalın konuyla ilgili olarak, "Munzam karşılık artışının 150 baz puan civarında bir maliyeti var. Bu maliyetin tamamının bankalar tarafından karşılanması adil olmaz. Bunun farklı yönlerden telafi edilmesi gerekir. Birincisi, mevduat faizinin bir parça düşmesi, ancak şu anda özellikle likiditenin kurumasıyla piyasada mevduatın faizinin düşmesini bir tarafa bırakın tam tersi mevduat için fiyat savaşları başladı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

"KREDİ PORTFOYÜMÜZDEKİ BÜYÜME HIZINI % 25'TE TUTACAĞIZ"

Kredi portföyündeki büyüme hızını yıl sonu itibariyle yüzde 25'te tutacaklarını belirten Açıkalın, büyümeyi bir anda kesmenin mümkün olmadığını ancak bu oranı tutturmak için kontrollü gittiklerini ve sene sonu itibariyle yüzde 25'e ulaşacak şekilde 3 ay geçirdiklerini ifade etti. Genel Müdür, bankanın kredi hacminin 2010'da % 39 büyüdüğünü hatırlattı.

"MB'NİN ÖNLEMLERİ ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ ÖDENMEMESİNİ GEREKTİRMEZ"

Merkez Bankası'nın cari açıkla mücadele önlemlerinin zorunlu karşılıklara faiz ödenmemesini gerektirmediğini söyleyen Açıkalın, "Biz Merkez Bankası'nın (MB) cari açıkla mücadele önlemlerine uygun davranmakla birlikte, bu önlemlerin hiçbirinin zorunlu karşılıklara faiz vermemek için bir neden olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla belki önümüzdeki dönemde bu zorunlu karşılıkların faizlendirilmesi tartışılmalı" şeklinde konuştu.

Bankanın cari açığa karşı haklı nedenlerle önlem aldığına inandığını dile getiren Açıkalın, "Ancak cari açığın sıfırlanması söz konusu değil, önemli olan yönetilmesi" ifadesini kullandı.

Bankaların operasyonel gelirlerinde düşüş olduğunu söyleyen Açıkalın, operasyonel gelir tabanının genişlemesinin önemini vurguladı.

Genel Müdür Faik Açıkalın, son olarak bankanın Unicredit ile ortaklığının ise verimli şekilde sürmekte olduğunu söyledi.