Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklenenden olumlu gelen 3M kârı ve Ford kârı, Coca-Cola kârını gölgede bıraktı. Finansalların da sınırlı katılımıyla artıya geçen ABD Borsalarında renk yeşil ve yön yukarı. S&P 500 Endeksi güne % 0.46 yükselişle başladı ve 1.341 puana yükseldi. Dow Jones Endeksi ise % 0.37 primli ve 12.526 puanda. ABD’de kapanış sonrasında Amazon.com kârı bekleniyor ve yarın gelecek olan Boeing, Conoco Phillips, Starbucks, Whirlpool bilançoları takip ediliyor.

S&P 500 Endeksi’nde 11 Nisan’dan bugüne kadar açıklanan bilançoların % 79’u beklentileri aşarken geçen çeyrek bu veri % 72 düzeyindeydi. Bugün başlayan ve yarın bitecek olan Fed toplantısı ise piyasaların yakından takip ettiği asıl gelişme. Bankanın politika faizini % 0 ile % 0.25 olan aralıkta sabit bırakması beklenirken Haziran’da bitecek olan ikinci parasal genişlemenin ardından izlenecek olan oyun planına ilişkin açıklamalar oyuncuların radarında.

AVRUPA BORSALARI SINIRLI ALIMLARA DEVAM EDİYOR

Beklentileri aşan UBS ve Puma kârları sonrasında morallenen Avrupa borsaları ise çekimser alımlara devam ediyorlar. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 0.10 yükselişle güne devam ederken, Alman Dax Endeksi % 0.53 artışla 7.333 puan düzeyinde. İngiltere FTSE 100 Endeksi % 0.45 artışla 6.045 puanda. FED’in uzun süre daha düşük faiz politikasına devam edebileceği sinyalini vereceğini düşünen oyuncular hisse senetlerinde pozisyonda kalmaya devam ediyorlar.

ASYA’DA İSE GÖRÜNÜM FARKLIYDI

Çin’in 5 büyük bankaya yönelik sermaye yeterlilik rasyosunu artırma talimatının ardından satışa dönen Asya borsaları beklentileri karşılayamayan Nintendo gibi kârların da etkisiyle satışları derinleştirdiler. Nikkei 225 Endeksi günü % 1.17 düşüşle tamamladı. Çin’deki hamlenin büyümeyi yavaşlatacağına inanan yatırımcılar borsalarda satış yapmayı tercih ederken FED toplantısı sonrasında gelebilecek herhangi bir piyasa dostu açıklamayı satın almadılar.

EMTİALARDA RİSKTEN KAÇIŞ VAR

Farklı algılama kendini burada da hissettirirken hemen hemen tüm emtialarda gerilemeler görülüyor. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına % 0.40 düşerken 111.80 değerini aldı. Altın fiyatları spot piyasada ons başına 1.494 Dolar’a gerilerken düşüş de % 0.87’yi buldu. Gümüş ise % 4.39 düşüş sergilerken gelinen fiyat seviyesi 44.85 Dolar / Ons.

Buğday, Mısır ve Soya fiyatları da Chicago piyasasında FED’in genişlemeci politikayı bırakmaya yaklaştığı beklentisi ve Çin’den gelen kararlarla gevşiyor. Yarın ilk defa karar sonrası açıklama yapacak ve bir basın toplantısı düzenleyecek olan ABD FED Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarının ardından piyasalarda oynaklık bekleniyor.

İÇ PİYASADA TERCİHLER SATIŞ YÖNÜNDE

Holding hisselerine gelen satışlarla kuvvetsiz bankacılık hisselerinin el ele verdiği günde açılıştan bu yana düşük hacimle aşağı salınan fiyatlar % 0.74 düşüşle 68.357’ye çekildi. Bileşik Endeks’te yükselen bir alt sektör bulunmazken TL’deki zayıf seyir de izleniyor. 1.5268’e yükselen Dolar / TL, 2.23’ü geçen Euro / TL ve 1.88’e yaklaşan Sepet Kur yatırımcıları temkinli olmaya yöneltiyor. FED kararları sonrasında yönünü çizmesi beklenen İMKB 100 Endeksi’nde 69 bine yaklaştıkça artan satış baskısının kalkıp kalkmayacağı takip edilecek.

Arçelik kârı sonrasında şirket hisseleri % 1.21 yükselirken Türk Traktör hisseleri % 5.86 yükselişle ve 34.30 fiyatla en çok yükselen hisse oldu. Diğer tarafta ise son günlerde hızla yükselen Netaş hisselerinin bugün en çok düşen hisse olduğu görülüyor, Netaş hisseleri % 8.95 düşüşle 142.50 seviyesine inmiş durumda.

Gösterge tahvilde ise kapanış 8.30 bileşikten yapıldı. Dün % 8.20’li bileşiklere yaklaşan faiz cephesi günü gelen satışlarla tamamladı. Gösterge kağıtta faizin yükselişi % 0.24 düzeyinde gerçekleşti.

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü