Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahminlerin üstünde gelen şirket karlarının ekonomiye olan güveni desteklemesi ve ABD tüketici harcamalarının geçen ay arttığı bilgisi ile Avrupa hisse senetleriv üst üste 7. gününde de değer kazanarak bu yılın en uzun kazanç serisini gerçekleştirmiş oldu.

İlk çeyrek kazancı analistlerin tahminlerini aşan Yara International ASA yüzde 4.5 değer kazandı. Kazancı tahminleri aşan bir diğer şirket SSAB Svenskt Staal AB hisseleri ise yüzde 8.8 sıçradı. Finlandiya'nın en büyük inşaat şirketlerinden YIT Oyj'nin ilk çeyrek karı ise tahminlerin altında kaldı, şirketin hisseleri ise yüzde  4.5 değer kaybetti.

Bu haftaki kazancını yüzde 1.2 genişleten Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 değer kanzanarak Londra'da 283.8 seviyesinden kapandı. UBS AG'den Akza Nobel'e şirket karlarının ilk çeyrek tahminleri aşması ile endeks bu yılın en düşüğünü gördüğü 16 mart tarihinden bu yana yüzde 8.3 değer kazandı. Avrupa endeksi nisan ayında yüzde 2.9 artışla bu yılın en büyük aylık kazancını elde etmiş oldu.

Stoxx 600 Endeksi'nin bu yıl içindeki en büyük kayıp serisi ise 11 mart tarihindeki deprem ve tsunami felaketini müteakip gerçekleşen radrasyon tehlikesi ile dört gün içinde 5.7 değer kaybetmesi ile oluştu. 

Batı Avrupa'nın 17 ulusal gösterge endeksinden 12'si günü yükselişle tamamladı. Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.4 artış gösterirken Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.1'den daha az geriledi. İngiltere'deki piyasalar ise bugünkü kraliyet düğünü sebebiyle resmi tatildeydi.