Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tarihe ve trendlere bakıldığında, merkez bankalarının altın rezervlerini 6 milyar dolar artırması, külçe altının kazançlarını daha fazla genişletebileceği anlamına gelmiyor.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin verilerine göre, Meksika, Rusya ve Tayland Şubat ve Mart aylarında toplamda 121 metrik ton altın rezervi satın aldı. Merkez bankaları 80'li yıllarda altının ons fiyatının 850 doları gördüğü sırada da rezervlerini benzer şekilde artırıyordu. Ancak 80'lerden sonra altın 20 yıl boyunca düşüşe geçti. Grafikler, bankaların 4 bin tonluk satış yapmasıyla, altının 1999'dan 2008'in başına kadar altın fiyatlarının düştüğüne işaret ediyor.

Dünyadaki merkez bankalarının toplam altın rezervleri, 2009'da yeniden yükselişe geçti ve altın fiyatları da 1980'deki rekoru kırdı. Bankalar da gerçek varlıklarını artırarak, külçe altınla desteklenen ve Borsada işlem gören ürünlerini 2 bin tonun üzerine çıkardı. Altın 2001'den bu yana artış kaydediyor.

Net merkez bankası alımlarının altının en kazançlı dönemini geride bırakmış olabileceğine dikkat çeken Sharps Pixley Ltd.'ın CEO'su Ross Norman, büyük ihtimalle işlemlerin bankalararasında yapılacağını söyledi.

Meksika'nın altın rezervleri 2 ay içinde 14 katına çıkarak Mart ayında 100.2 tona ulaşırken, Rusya'nınkiler de Mart itibariyle 18.8 tona yükseldi. Tayland ise 9.3 ton rezerv alımı yaptı. Altın fiyatları 2 Mayıs'ta 1,577.57 seviyesinden rekoru test etti.

2009'un sonundan bu yana Hindistan, Sri Lanka, Mauritius ve Bangladeş de altın rezervlerini artırdı.

Bu fiyatlarda altın alımı yapanların fiyatın ötesinde bir çeşitlendirmeye gitmek için yaptığının altını çizen RBS'in stratejistlerinden Nick Moore, "bu yıl içinde altın fiyatlarının oldukça düşeceğini tahmin ediyorum. Bence merkez bankaları asıl şimdi altın satarak kâr elde etmeli" dedi.