Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahıl fiyatlarındaki yükseliş Pekin'den Brezilya'ya kadar birçok merkez bankasını enflasyona karşı önlem almaya iterken dünya gıda fiyatları Nisan'da rekora yakın seviyeye yükseldi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün açıkladığı verilere göre, 55 emtiadan oluşan ve Mart'ta 231 puan olan endeks 232.1 puana yükseldi. Endeks, Şubat ayında 237.2 puan olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Avrupa Merkez Bankası, 7 Nisan'da faiz artırımına giderek, enflasyonla mücadele etmek için faizleri artıran Çin, Hindistan, Polonya ve İsviçre'ye katılmıştı. Yüksek gıda fiyatları, Mısır ve Tunus'ta iktidarların devrilmesine yol açan halk ayaklanmalarını da tetikleyen nedenler arasındaydı.

FAO'da üst düzey ekonomist olan Abdülrıza Abbasyan, "Eğer havalar iyi olursa ve ekili alanlarda artış görülürse, fiyatlarda rahatlama olabilir" dedi.

New York'ta şeker fiyatları geçen ay yüzde 18 düşerken vadeli süt kontratları da Chicago'da yüzde 1.8 oranında gerilemişti. Bu arada buğday fiyatları 2 aylık düşüşün ardından yüzde 5 yükselirken, mısır fiyatları ise yüzde 9 arttı.