Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Haziran'da faiz artırım karşıtı bir karar vermesinde euronun etkisi olabilir.  Avrupa'nın ortak para birimi euro, bu yıl dolar karşısında yüzde 9 değerlendi. Euronun değerlenmesi AMB'nin Fed'den daha önce faiz artırımına gitmesiyle de desteklendi. Dün faiz kararının ardından konuşan Trichet, önümüzdeki ay bir faiz artışı daha bekleyen yatırımcıların oyununu bozarak, yetkililerin euronun değerlenmesi konusunda endişeli olduklarına dikkat çekti.

Londra'daki Joh Berenberg Gossler & Co.'nun başekonomist Holger Schmieding, euroda son günlerde görülen artışa dikkat çekerek, bunun faiz artışını Haziran'dan daha sonraki bir tarihe ertelenmesine sebep olmuş olabileceğini belirtti.

Trichet, dünkü konuşmasında Fed Başkanı Ben Bernanke ve ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın bazı açıklamalarını okuyarak alışılmışın dışında bir uygulamada bulundu.

Timothy Geithner 26 Nisan'daki konuşmasında güçlü doların ülkenin çıkarlarına daha iyi hizmet ettiğini belirtirken, Fed Başkanı da 25 Nisan'da güçlü ve istikrarlı dolar kurunun hem ABD hem de küresel ekonomi için daha iyi olduğunu söylemişti.

Dün Helsinki'de konuşan Trichet, kenidisnin de bu 2 liderin görüşlerine katıldığını belirterek, bu kez konuşmasında olası faiz artışı sinyali verecek ifadelerden kaçındı.