Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar yen karşısında, ABD'de tarım dışı istihdamın Nisan ayında beklenenden daha iyi çıkmasının dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın hız kazanacağına yönelik güveni artırması sonrası yükseldi.

Dolar euro karşısında erken saatlerde, emtia fiyatlarının beşinci gün üst üste düşüş göstermesinin de etkisi ile yükselmişti. Yen erken saatlerde, Japonya Merkez Bankası'nın yendeki yükselişleri durdurmak için piyasaya müdahale edeceği endişelerine bağlı olarak değer kaybetmişti. Dolar, Fed'in faiz artırımında diğer merkez bankalarını takip edeceği beklentileri ile, altı önemli para birimi karşısında, 2011 yılında yüzde 6 değer kaybetti.

Bank of America Corp.'un New York ofisinden Döviz stratejisti Paresh Upadhyaya, "ABD istihdam piyasası süregelen kademeli bir toparlanma sergiliyo" dedi ve "Çok iyimser olacak bir durum yok, ancak istihdamda yavaşlama iaşretleri de yok. Bu ortam, büyüme ve emtia para birimleri için olumlu" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar yen karşısında % 1 güçlenerek, New York saati ile 08:45'te 80.88'e yükseldi. Dünkü seviye 80.07'ydi. Dolar euro karşısında yüzde 0.3 yükseldi ve euro başına 1.4539 dolardan 1.4490 dolar seviyesine değer kazandı.

ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 244,000 arttı ve Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu veri Mart ayında revize rakamlarla 221,000 artış göstermişti. Bloomberg'in analizine göre, piyasadaki beklenti, istihdamın Nisan ayında 185,000 artması yönündeydi. kamu kesimi hariç istihdam ise son beş yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. İşsizlik oranı Nisan ayında, yüzde 8.8'den yüzde 9'a yükseldi. Beklenti bu verinin yüzde 8.8'de kalması yönündeydi.

ABD dolarının altı önemli para birimi karşısındaki seyrini gösteren Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek 74.238 seviyesine çıktı.