Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları karşısında 2008 yılından bu yana en sert düşüşünü kaydeden euro, borç krizinin AMB'nin faiz artışlarını engellemeyeceği düşüncesiyle yeniden yükselişe geçti.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, Avrupa Birliği yetkililerinin Yunanistan'ın durumunu tartışmak üzere toplanmasının ardından yeniden değerlendi. Avrupalı yetkililerin, Euro Bölgesi'ni ayakta tutmaya kararlı olduklarını göstermesi, bölgedeki güven ortamını bir miktar rahatlattı. Traderların 6 haftanın en yükseğine çıkan yende kâr realizasyonuna gideceği yönündeki spekülasyon üzerine yen, euro karşısında değer kaybetti. Avustralya doları ise yarın açıklanacak olan ve artış kaydetmesi beklenen Çin'in Nisan ayı ithalat rakamlarının öncesinde 2. gününde de yükseldi.

Yunanistan sorununun tırmanıp yeniden gevşediğini, bunun da euronun değerini bir miktar düşürebileceğini belirten Bank of Australia'nın Döviz stratejistlerinden Joseph Capurso, ancak AMB'nin faiz artışlarını sürdürecek gibi göründüğünü vurguladı. Capura, euroda uzun süreli bir değer kaybı öngörmedi.

Euro, dolar karşısında 1.4316'dan 1.4405'e yükselerek, 6 Mayıs'taki düşük seviyesi olan 1.4311 dolar seviyesinden toparlanmış oldu. Ortak para birimi euro, yen karşısında ise 114.99'dan 115.44'e yükseldi.

Yen, dolar karşısında değerlendi ve 80.63'ten 80.57'ye çıktı. Japon yeni, 5 Mayıs'ta 79.57 seviyesinden 18 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyini kaydetmişti.