Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, AB'li yetkililerin Yunanistan'ı kurtarma paketinin şartlarını tekrar gözden geçirme konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, bölgedeki borç krizine yönelik endişelerin tekrar yoğunlaşması sonucu, bankalara gelen satışlarla düştü. ABD endeks vadelileri ve Asya hisse senetleri ise yukarı yönde hareket etti.

National Bank of Greece SA, Yunanistan'ın borçlarının sigorta maliyetlerinin rekor seviyeye çıkmasının ardından % 3.54 düştü. Piyasa değeri açısından Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc, maliyetlerinin arttığını açıklamasının ardından % 1.6 düştü. Centrica Plc, yüksek vergilerin kazançları olumsuz etkileyeceğini kaydetmesinin ardından, kamu hizmeti sağlayan şirketlerin düşüşlerine öncülük etti. Kamyon üreticisi MAN SE, Volkswagen AG'nin alım teklifi sonrası yüzde 2.6 yükseldi.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 11:46'da 280.00 puana indi. Endeks böylelikle, geçen haftaki yüzde 0.9'luk düşüşünü genişletti. Ancak endeks halen, şirket karlarının analistlerin tahminlerinden daha iyi çıkması ve Fed'in faizleri aşırı düşük seviyede tutmaya devam edeceğini açıklaması sonrası, 16 Mart'tan bu yana yüzde 6.8 yükseldi.

Fidelity International'dan varlık tahsisi direktörü Trevor Greetham, "Hepimiz biliyorz ki bu ekonomilerin çoğu borç ödeyemez hale geliyor" dedi ve "Piyasalar bu ülkeleri maliye politikalarını sıkılaştırmaya zorluyor ve sorun şu ki, bu durum, ekonomilerin zayıflamasına neden oluyor. Faizler artıyor ve faizler ne kadar artarsa, durum daha da kötüye gidiyor" şeklinde yorumda bulundu.

Batı Avrupa piyasalarında bugün, 18 ulusal endeksin 15'i düştü. Almanya'da DAX ve Fransa'da CAC-40 yüzde 0.9 düşerken, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 düştü. Yunanistan'ın ASE Endeksi yüzde 1.2 geri çekildi.