Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın kurtarma paketinin koşullarını yeniden gözden geçirme konusunda anlaşmaya varmaları, bu ülke tahvillerinin değer kaybetmesine neden oldu ve bu durum, diğer borçlu Avrupa ülkelerinin tahvillerini de olumsuz etkiledi.

Bu kayıplar, Yunanistan'ın iki yıl vadeli tahvilinin faizinin üçüncü gün üst üste yükselmesini sağladı ve ülkenin borçlarını sigorta etmenin maliyetini ise rekor seviyeye yükseltti. Euro Bölgesi yetkilileri, haftasonu Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi Maliye Bakanları Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptıkları önceden planlanmayan toplantının ardından, Yunanistan'ın yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu kaydettiler.

Lloyds Bank Corporate Markets'in Londra ofisinden piyasa stratejisi müdürü Charles Diebel, "Politika yapıcıların ne yapmayı planladıklarını tam olarak belirtene kadar, çevre ülkelerinin tahvillerinde güçlü bir sıçrama beklemiyorum" dedi ve "Çevre ülkelerin borçlanma kağıtları yerine, Alman tahvilleri gibi çekirdek ülkelerin tahvillerine yönelik talep, en azından kısa vadede, piyasada temel konu olarak kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

İki yıl vadeli Yunanistan hazine tahvilimim faizi 9 baz puan yükselerek, Londra saati ile 12:10'da % 25.42 seviyesine yükseldi. Böylelikle bu kağıdın faizi son üç günde 68 baz puan yükseliş göstermiş oldu. 10 yıl vadeli Yunanistan tahvilinin faizi 11 baz puanlık çıkışla yüzde 15.62'ye çıktı. Portekiz'in iki yıl vadeli hazine kağıdının faizi 20 baz puan yükselerek yüzde 11.87'ye yükselirken, aynı vadeli İrlanda kağıdının faizi 42 baz puanlık çıkışla yüzde 12.03'e ulaştı.