Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

S&P'nin Yunanistan'ın kredi notunu 2 kademe düşererek b'ye getirmesi talebi körükledi; en yakın 1975'ten beri en kötü haftalık düşüşünden sıçrayan gümüş vadelileri kazancını genişleterek tırmandı. Spot altın ise değer kaybetti.

Singapur'da sabah 10.49'da 37.58 dolardan işlem gören gümüş vadelilerinin onsu daha sonra yüzde 2.1 kadar sıçrayarak 37.90 dolar oldu. Geçtiğimiz hafta yatırımcıların petrolden bakıra emtia satışına gitmeleri ile gümüş yüzde 27 gerilemişti. Vadeli altın yüzde 0.4 yükselerek 1,509.60 dolardan işlem görürken spot altın ise yüzde 0.3 değer kaybederek 1,509.85 dolar oldu.

"Gümüşteki kazanç çok fazla süpriz olmamalı" diyen ANZ Banking Group Ltd. emtia analisti Mark Pervan; "Değer kaybı yaşamış herhangi bir şey için güçlü bir piyasa iştahı var" yorumunda bulundu. Pervan Yunanistan'ın notunun düşürülmesi ile ilgili ise "Yatırımcıların neden kıymetli metal piyasaısnı güvenli liman olarak gördüğünü bir kez daha açıklıyor" dedi.

Yatırımcıların Avrupa'daki finansal çalkantı, Ortadoğu'daki yükselen tansiyon ve zayıflayan dolara karşı kendilerini korumaya almak istemeleri ile bu yıl içinde geçtiğimiz haftadan önce kıymetli metallere olan talep oldukça güçlüydü.

1971'den beri kıymetli metallerle ilgili bülten yayımlayan CPM Group'a göre politik ve ekonomik çalkantıların talebi desteklemesi sebebiyle gümüş için net yatırım talebi 2011'de 100 milyon onsa genişleyecek.