Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasına destek verdiği ya da verebileceği yönünde herhangi bir sinyal vermekten kaçınıyor. Yatırımcılar ise bunun sadece an meselesi olduğunu düşünmeye başladı bile.

Merkel'in Hristiyan Demokrat bloku ile yasakoyucuları bugün Yunanistan'ın durumunu tartışmak üzere biraraya gelecek. Parlamentonun maliye ve bütçe sözcüsü ise görüşmelerin öncesinde bu konuda bir duruş beyan etmeye yaklaşmıyor. Merkel'in bugün 11'de düzenleyeceği basın toplantısında ise kesin olmamakla birlikte, kendi görüşlerini açıklayabileceği düşünülüyor.

Son günlerde Alman yetkililerden gelen yorumlar, geçtiğimiz aykilerle çelişiyor. Geçtiğimiz ay Almanya Dışişleri Bakan yardımcısı Werner Hoyer, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının "felakete sürüklemeyeceğini" savunmuştu.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise 14 Nisan'da Die Welt gazetesinde yer alan röportajında Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin sarfettiği kelimelerin yanlış anlaşıldığını savunmuş; Merkel'in ekonomi danışmanlarından Lars Feld ise yapılandırmanın "kaçınılmaz" olduğunun altını çizmişti.

Londra'daki Capital Economics'in ekonomistlerinden Ben May, Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, "bunu kurtarma paketlerinde değişiklik yaparak erteleyebilirsiniz. Ve bu aslında Yunanistan'dan çok Avrupa'daki özel sektör bankalarına yapılandırmaya karşı hazırlıklı olmaları konusunda hazırlanma süresi tanır" dedi.

Fransız ve Alman bankalar 30 Eylül itibariyle, Yunanistan'ın kamu ve özel sektörlerinin borçlarının üçte ikisine hakim durumundai. Yunanistan'ın borç verenleri arasında Fransız, Alman, İngiltere ve Portekiz bankaları yer alıyor.