Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da yapılan komuoyu araştırmasının, halkın yüzde 60,3 oranındaki kesiminin, ülkenin ekonomik krizden çıkılması için alınan kredi yardımı ve gidilen reformlar çerçevesinde AB-IMF-Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile imzalanan memorandumun yeniden müzareke edilmesini istediğini ortaya koyduğu bildirildi.

Yunan medyasında yeralan, ''GPO'' adlı araştırma şirketince memorandumun imzalanmasının üzerinden geçen bir yıl neticesindeki gelişmeleri belirlemek üzere yapılan ankette, soruları yanıtlayanların yüzde 60,3'ü ''hükümetin memorandumu yeniden müzakere etmesi'' yönünde görüş bildirdi.

Diğer yandan katılımcıların yüzde 9,8'i ''memorandumun ciddiyetle uygulanmasının gerekliliğini'' vurgularken, yüzde 26,2 oranındaki kesim ''hem memorandum hem de avrodan çıkılması'' yönündeki isteğini beyan etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 85,3'ü kişisel ekonomik durumlarının son bir yıl içinde ''kötüleştiğini'', yüzde 13,6'sı ''aynı kaldığını'' yüzde 1,1'i ise ''iyileştiğini'' belirtti.

Katılımcıların yüzde 84'ü ''içinde bulundukları hissiyat'' sorulduğunda ''Korku'' yanıtını verirken, yüzde 8,9 oranındaki kesim ''umutlu'' olduğunu söyledi.

''Ülkenin iflastan kurtulup kurtulmadığı'' sorusu da yöneltilen katılımcıların yüzde 83,2'si ''kurtulmadığını'', yüzde 15,1 ise ''kurtulduğu'' görüşünü ifade etti.

Öte yandan, halkın yüzde 31,3'ü başbakanlığa en uygun ismin PASOK Partisi lideri ve Başbakan Yorgo Papandreu olduğunu belirtirken, anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras'ı tercih edenlerin yüzdesi 24,1 olarak şekillendi.

Katılımcıların yüzde 44,6'sı ise soruyu ''hiçkimse'' şeklinde cevaplandırdı.

''Hangi bakanın görevini bırakmasının istendiği'' yönündeki soruyu da gündeme getiren araştırmada, halkın, yüzde 40,4'ü Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, yüzde 30,1'i Başbakan yardımcısı Theodoros Pangalos, yüzde 11,4 Çevre Bakanı Tina Birbili, yüzde 7,3 İçişleri Bakanı Yannis Ragusis, yüzde 7,2 ise Sağlık Bakanı Andreas Loverdos'un ismini verdi.