Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mississippi Nehri'ndeki taşkının benzin akışını aksatacağı spekülasyonu ve dünyanın ikinci büyük ham petrol tüketicisi Çin'deki ham petrol talebinin tırmanabileceği endişesi ile petrol 1 haftanın zirveisne yaklaştı.

ABD benzin stoklarının geçtiğimiz hafta azaldığının haberinin ardından Memphis'in güneyinden taşan nehrin rafinerileri ve deniz trafiğini korkutması ile önceden gün içinde yüzde 0.7 kadar tırmanan petrol vadelileri pek fazla değişim göstermedi.

Çin'deki tüketici fiyatları nisan ayında bir önceki yıla göre yüzde 5,3 artış gösterdi, böylece hükümetin bir yıllık hedefi 4 ayda aşılmış oldu. Bloomberg ekonomistlerinin beklentisi ise enflasyonun yüzde 5.2 hızlanacağı yönündeydi. Çin'in enflasyonu Mart'ta da yüzde 5.4 olarak gerçekleşmişti.

"Piyasa son iki gündür hızlı yükseliş gösteriyordu ve şimdi de bir konsolidasyon aşamasında. Çin verileri ise bir satış dalgası kıvılcımı çakabilir." diyen Australia & New Zealand Banking Group enerji ve emtia stratejisti Serene Lim, "Piyasalar çok gergin hareket ediyor ve traderlar bir yönde aşırıya kaçacaklar." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerde haziran teslimli petrolün varili Sydney'de öğle 2.06'da 12 sent artarak 104 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı ise 104.60 dolara kadar yükseldi ve 103.36 kadar düştü. 4 mayıstan beri en yüksek seviyeye çıkan kontrat dün 1.33 dolar değer kazanarak 103.88 dolara ulaştı. Fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 36 yükseldi. 

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsas'ında işlem gören haziran teslimli brent petrolün varili yüzde 0.1 ya da 7 sent artışla 117.70 dolara yükseldi. Brent dün ise yüzde 1.5 ya da 1.73 dolar artarak 117.63 dolara çıktı.