Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BP'ye birlikte Kuzey Kutbu'ndaki kara deniz sahasında stratejik ortaklık kurma teklifi götüren Rosneft, teklifini geri çekti. Şirkete yakın kaynakların verdiği bilgiye göre Rosneft, kara deniz sahasında BP dışında yeni ortaklar arayacak.

BP, elinde halihazırda yüzde 5’lik hissesi bulunduran Rusya’nın devlet kontrolündeki petrol şirketi OAO Rosneft ile dev bir hisse değişim anlaşması yapmayı planlıyordu. BP, bu şekilde, Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerinde rus şirketle birlikte petrol araştırma ve üretim faaliyetlerinde bulunabilecekti.
BP'deki hisse değişimiyle Rosneft’in hisselerinin yüzde 9.5’ini bünyesine geçirecek ve Rusya’nın Atlas Okyanusu’yla Sibirya arasında kalan petrol zengini kara deniz kıyısına erişme hakkını elde edecekti.

Şirketlerin karşılıklı olarak 8 milyar dolarlık hisse değiştirerek, toplamda 16 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atacaktı. Bu anlaşma aynı zamanda Rosneft’i BP’nin en büyük hissedarı haline getirecekti.

Ancak, BP'nin Rusya'daki diğer bir ortaklığı olan TNK-BP Ltd.,Rrosneft ortaklığına karşı açtığı davayı kazanmış; yürütme geçici olarak durdurulmuştu.

Uzmanlar, TNK BP'nin, Rosneft'in hisse değişimi ile yapacağı stratejik ortaklığını engelleyerek, Rusya'nın en büyük petrol şirketi olma planlarını suya düşürdüğünü söylüyor.