Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı yetkililerin IMF başkanlığı için kontrolü ellerinde bulundurma isteği devam ederken, tutuklu yargılanan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın istifa etmesi için baskılar da artıyor. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise, IMF'nin resmi olarak geçici bir lider atamasını talep etti. Geithner, Strauss-Kahn'ın şu anda görevi yönetecek konumda olmadığını belirtti.

Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, dün Brüksel'de yaptığı basın açıklamasında, Strauss-Kahn'ın IMF'yi riske attığını savunurken, ABD'deki Cumhuriyetçi senatörlerden Mark Kirk de başkana istifa çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz sene 91.7 milyar dolarlık acil durum kredisinin çıkaran IMF'nin liderinin pozisyonu sallantılı bir konumda. Strauss-Kahn'ın tutuklanması, küresel ekonominin motor kuvveti olarak görülen gelişmekte olan ekonomilere de IMF Başkanlığı'nda söz sahibi olma fırsatı verebilir. Bu zamana kadar IMF ve Dünya Bankası Başkanları hep Avrupalı ve Amerikalı isimler arasından seçilmişti.

Singapur'daki Credit Suisse Private Bank'ın başekonmisti Joseph Tan, gerek Avrupa'da gerek de gelişmekte olan ülkelerde, Strauss-Kahn'ın görevini alabilecek statü ve bilgide adayların var olduğunu söyledi. Tan, "ekonomik güç ve piyasalar bakımından gelişmiş ekonomilerden gelişmekte olanlara doğru bir değişim görülüyor; ancak bu IMF ve Dünya Bankası'nın liderlik pozisyonlarına hiç yansıtılmadı" dedi.

62 yaşındaki Strauss-Kahn, cinsel taciz iddiasıyla Cumartesi günü New York polisi tarafından gözaltına alınmış, ilk duruşmaların sonrasında ise tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.