Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co., petrol ve altındaki yükselişin baz metallerin fiyatlarındaki gerilemeyi telafi ederek, emtiadaki sert düşüşün tersine çevirileceğini söyledi.

Kısa vadede büyük tabloya bakıldığında, son haftalarda emtiada bir tersine dönüşün görüldüğünü belirten JP Morgan'ın Asya'daki emtia yöneticilerinden Ray Eyles, ancak uzun vadede emtiadaki arz ve talep dengesinin fiyatlardaki yukarı yönlü seyirin devamına işaret ettiğini söyledi.

Standard&Poor's'un 24 emtiayı kapsayan GSCI Endeksi Nisan'da yüzde 20 oranında prim yaparak, 2008'deki düşüşünden bu yana yüzde 43 yükseldi. Endeks bu ay ise ekonomik büyümenin hız kesmesinin satışları artırmasıyla yüzde 11 değer kaybetti. Nisan ayında emtia, hisse senedi, tahvil ve doların önünde seyrettiği beşinci ayı kaydederek, 14 yılın en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Emtiadaki yükselişte petrolden bakır ve mısıra kadar birçok üründe dar boğaza girileceği düşüncesi etkili oldu.

ABD'nin en büyük ikinci bankası JP Morgan, son yıllardaki kazanç, yatırım ve emtia vadelilerindeki talep artışının etkisiyle Asya'daki faaliyetlerini genişletti.

Asya'nın emtia piyasasında da önümüzdeki yıllarda daha ciddi bir rol oynayacağını öngören Eyles, taleplerin büyük çoğunluğunun başta Çin olmak üzere Asya'dan geldiğine dikkat çekti.