Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Avrupa Merkez Bankası'nın sıkı para politikalarından izinden gideceğine yönelik spekülasyon üzerine dolar, euro karşısında geri çekilerek, üçüncü gününde de değer kaybetmiş oldu.

Dolar Endeksi, ABD Merkez Bankası'nın bugün 26-27 Nisan'daki para politikası kurulu toplantısının tutanaklarını açıklamasının öncesinde geriledi. Fed Başkanı Ben Bernanke, bir önceki para politikası kurulu toplantısında ekonominin hâlen daha parasal teşviğe ihtiyacı olduğunun sinyalini vermişti. Euro ise AMB'nin borç krizine rağmen faizleri artırmaya devam edeceği düşüncesiyle desteklendi. Yeni Zelanda doları, ülkedeki üretici fiyatlarının ilk çeyrekte artış kaydettiğini göstermesinin ardından 2. gününde de değer kazandı.

Faiz artışı beklentilerinin euroyu desteklediğini, ancak ABD'den faizlere ilişkin bir sinyalin görülmediğini belirten Okasan Securities Co.'nun tahvil ve Döviz işlemcilerinden Tsutomu Soma, "Fed dolar basmaya devam ediyor, ancak biz enflasyonist baskıların arttığını görüyoruz. Bu da ABD'nin teşvik paketlerinden çıkmakta hâlen daha çok uzakta olduğunu gösteriyor. Doların düşüş trendinin sürmesi daha büyük bir ihtimal gibi görünüyor" dedi.

Dolar, euro karşısında 1.4237'den 1.4272'ye gerilerken, yen karşısında da 81.42'den 81.10 seviyesine gevşedi. Japon yeni euro karşısında 116.41'e kadar geri çekilmesinin ardından 115.76'ya yükseldi.

Dolar Endeksi yüzde 0.3 düşüşle 75.175 puana geriledi. Credit Suisse AG endeksine göre, AMB'nin faiz artıracağına oynayan traderların swapları son 12 ayda 96 baz puan artış kaydetti. Diğer bir endeks ise Fed'in faiz artıracağına oynayan traderların swaplarında aynı sürede yalnızca 32 baz puanlık artışa işaret ediyor.

İnsanların yaza kadar AMB'den bir faiz artışı daha beklediğini söyleyen SMBC Nikko Securitiesin döviz stratejistlerinden Keiji Matsumoto, bunun eurodaki düşüşte bir nevi tampon görevi gördüğüne dikkat çekti.