Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu Başkanlığı için gelişmekte olan ülkeler de adaylarını seçtirmek üzere bastırırken, Avrupa, IMF Başkanlığı koltuğunun bir Avrupalı tarafından yönetilmesini söylüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, gelişmekte olan ülkelerin de başkanlık için aday olabileceğini; ancak eurodaki sorunlar sebebiyle, Avrupalı bir liderin çok daha uygun olacağını söyledi.

Avrupa Birliği Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, kararın ülkeye değil; kişinin özelliklerine göre seçilmesi gerektiğini belirtti. Ancak sözlerini seçilecek adayın Avrupa ekonomisini ve karar verme mekanizmasını çok iyi bilmesi gerektiğinin altını çizdi.

IMF Başkanlığı için Avrupa'nın en gözde adayı olan Fransa Maliye Bakanı Christine L'agarde'a ilişkin konuşan Sarkozy, “Avrupa'nın birleşmesi gerektiği”ni savundu. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Lagarde'ın çok iyi bir seçim olduğunu ve desteklediklerini açıkladı.

AB Başkanı Herman Van Rompuy ise kişi adından çok pozisyona hemen yeni birinin atanmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Van Rompuy, Yunanistan'daki krizin çözülmesi için bu pozisyondaki kişinin çok önemli olduğunu belirtti.