Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Perşembe günü açıklanan ve Japonya ekonomisinin 2 çeyrek üst üste daraldığını gösteren raporuna rağmen Japonya Merkez Bankası mevcut para politikasını sürdürme kararı aldı.

Para politikasını gevşetmeye yanaşmayan BOJ'un Başkanı Masaaki Shirakawa ve bankanın 8 diğer üyesi 30 trilyon yen (370 milyar dolar) değerindeki kredi programı ile 10 trilyon yenlik tahvil alım fonunda herhangi bir artırmaya gitmedi. BOJ, politika faizini de sıfır ile yüzde 0.1 aralığında sabit tuttu.

11 Mart'ta meydana gelen ve Japonya tarihindeki en büyük deprem olarak kayıtlara geçen depremin ardından piyasalara likidite enjekte eden bankanın üzerindeki baskılar, ekonomideki bozulmalar sebebiyle artıyor.

Ekonomiye ilişkin öngörülerini değiştirmeyen Japonya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin yılın sonlarına doğru sıçrama yapacağını savundu. BOJ, üretim ve arzdaki sıkıntıların gevşemesiyle ekonominin yeniden sıçrayacağını belirterek, bunun için gerektiği zaman gerekli politikayı uygulayacaklarının altını çizdi.

BOJ'daki karar alıcıların mevcut para politikasına tutunmaktan başka seçenekleri olmadığını belirten Sumitomo Mitsui Asset and Management Co.'nun ekonomistlerinden Hiroaki Muto, "banka büyük ihtimalle Merkez Bankası Başkan Yardımcısı'nın daha önceden söylediği gibi Haziran ve Ağustos döneminde tahvil alım programını genişletecektir" dedi.

Başkan yardımcısı Kiyohiko Nishimura, geçtiğimiz ay tahvil alım programının genişletilmesi için yaptığı çağrılardan vazgeçtiğini açıklamıştı.

Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda teşvik paketlerini artıracağı beklentisiyle 10 yıllık gösterge faizleri 16 Mayıs'ta 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.