Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD BorsaLARI GÜNÜ YEŞİLDE TAMAMLADI
 
Çarşamba günü yükselen emtia fiyatlarındaki yükseliş ve kısa vadeli fırsatlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar sayesinde toparlayan borsalar dün de alımlara devam ettiler. Güne inşaat verilerinin verdiği hafif zayıf tonal başlayan endeksler günün devamında ise tırmandılar. Borsaya kote olarak ilk işlem gördüğü günde fiyatını iki katına çıkaran profesyonel iş sitesi LinkedIn hisse senetlerine moral verdi. S&P 500 Endeksi günü % 0.22 yükselişle 1.343 puandan tamamlarken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise % 0.36 artışla 12.605 puandan kapanışını gerçekleştirdi. MSCI Dünya Endeksi ise dünü % 0.5 artışla kapadı. ABD’de haftalık işsizlik başvurularında algılamayı bozacak bir okuma olmaması, FED’in bir önceki faizlere bir süre daha dokunmak istemediği mesajını net şekilde vermesi gibi gelişmeler de havaya destek oldu.Sene başından bu yana % 6.84 artış gösteren S&P 500 Endeksi’nde açıklanan 450 şirket karının yaklaşık olarak % 70’inin beklentileri aşması da yatırımcılara alım için alan veriyor. Diğer yandan dünya çapında 1 gün içinde 22 milyar Dolar’lık birleşme ve satın alma açıklanması da yatırımcıların moralini yerine getirdi. Sabah saatlerinde ABD endeks vadelileri yatay seyrederken, ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 3.17 düzeyinde.
 
ASYA’DA KARIŞIK BİR SEYİR HAKİM
 
Bu sabah açıklanan Japonya Merkez Bankası kararlarında gecelik faiz oranı % 0 ile % 0.10 arasında sabit bırakılırken varlık alım program 124 milyarda, kredi program ise 370 milyar Dolar’da sabit bırakıldı. Dün açıklanan verilerde ekonominin son 10 yılda 3 . kez resesyona düştüğü not edildi. Bu verilerin ardından bankanın yeni genişlemeci programlara gitmesi beklenirken gelen açıklamalardan bunun yaz aylarına kaldığı anlaşıldı. Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.07 yukarıda seyrediyor. Üst üste ikinci günde de yükselen Asya endeksleri şu sıralar alımlarının bir bölümünü geri vermiş durumdalar. Yen, Dolar’a karşı 81.65’te iken diğer Asya para birimleri ise Dolar’a karşı yüksek durumda. Tayvan’da büyümenin beklentileri aşmasının ardından para birimi de Dolar’a karşı kuvvetleniyor.
 
AVRUPA’NIN AJANDASI
 
Şirket satın alma haberleri ve risk iştahındaki canlanma ile beraber toparlanan Avrupalı Endeksler dünü yükselerek kapadılar. Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 0.6 yükselirken endeksin altındaki 19 ara endeksin 18’i yükseldi. Bugün Avrupa’da ABN Ambro ve Hypo Real Estate karları bekleniyor. Euro / Dolar paritesi 1.43’ün hemen üstünde işlem görürken Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen Avrupa ülke kurları karışık bir görüntü çiziyor. Ruble ve Polonya Zlotisi düşerken, Macar Forinti ve Çek Korunası yükseliyor.
 
EMTİA FİYATLARINDA YÜKSELİŞLER SINIRLI

Hisselerdeki toparlanma emtia fiyatlarına yansımasına rağmen alımlar kalıcı olamadı. S&P GSCI Endeksi % 1.1 düşerek günü tamamlarken baz metallerdeki ve tarım mallarındaki düşüşler bunda etkili oldu. Tayland’dan gelen ve şeker üretminin artacağını belirten açıklamaların ardından şeker fiyatları % 4.5 gerilerken kahve ve kakao fiyatları da düştü. Diğer yandan nikel fiyatlarındaki düşüş % 4.5’u buldu. Ham petrolün varil başına fiyatı 100 Dolar’ın altında kalırken, Brenti tipi ham petrolün varil fiyatı ise 111.63 Dolar’da. Değerli metallerde sınırlı yükselişler görülürken, spot altının ons başına fiyatı 1.496 Dolar iken spot gümüş ise 35.14 Dolar seviyesinde. Paladyum ve platinde de sınırlı alımlar gözleniyor.
 
İÇ PİYASADA TL KUVVETLİ, İMKB BEKLENİYOR

Çarşamba gününü 1.5750 bölgesinden tamamlayan Dolar / TL sabah saatlerinde de bu seviyelerde. Euro / TL 2.2545’te ve yarım Euro + yarım Dolar’dan oluşan Sepet Ku rise 1.9146’da. Gösterge tahvil ise günü 8.82 bileşikten tamamlamıştı.

İMKB’de Çarşamba günü sert satışlar yaşanmıştı. Bir yandan yaşanan çıkışın TL kampında hissedilmemesi pozitif olarak uzun pozisyon sahiplerinin hanesine yazılırken, kısa vadeli teknik seviyelerin kırılmış olması ise negatif olarak kaydedildi. 65.400 civarındaki 200 günlük ortalamanın kırılmış olması kısa vadeli direnci bu bölge haline getirirken 63.500 ve 62.500 seviyeleri de diğer kısa vadeli destekler olarak göze çarpıyor. Gelişen piyasalarda satışlar devam ederken son gelen düşüşlerle beraber İMKB 100 Endeksi de sene başından bu yana getirisini eksiye çevirmiş oldu. Yıl başından bu yana getirisi % - 3.44’e ulaşan endeks böylece getirisi eksiye varan BRIC ülkelerine ayak uydurmuş oldu.

Bugün takip edilecek veri akışı ise şu şekilde :

- Almanya'da Nisan ayı ÜFE açıklanacak 09:00
- TOBB Nisan ayında açılan-kapanan şirket sayılarını açıklayacak 10:00 Önceki: Kapanan şirket 0.88%, açılan şirket 5.0%
- Euro Bölgesi'nde Mart ayı cari işlemler dengesi açıklanacak 11:00 Önceki: -7.2 milyar Euro
- Euro Bögesi Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi (öncü) açıklanacak 17:00
- Hazine Nisan ayı toplam borç stokuna ilişkin verileri açıklayacak

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

twitter.com/Gokhan_Sen