Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları New York'ta, yatırımcıların dünkü düşüşün biraz abartılı olduğunu düşünmeleri ve dünyanın en çok petrol tüketen iki ülkesinde talep artışı beklentileri ile yükseldi. Petrol bu yükselişle birlikte haftalık kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Temmuz vadeli Nymex petrol kontratı, dün yüzde 1.6 düştükten sonra bugün yüzde 0.6 yükseldi. ABD'de dün haftalık işsizlik başvuruları 29,000 düşerek beklenenden daha fazla bir gerileme gerçekleştirdi. Çin'de dizel yakıtı talebi, üretim tesislerinin, elektrik oranlamasına tabi olmaları ile birlikte, enerjilerini akaryakıttasn sağlamaya yönelmeleri ile birlikte artabilir.

Singapur'da Purvin & Gertz Inc.'den Victor Shum, "Piyasanın beklentisi uzun vadede yukarı ve geçici bir düzeltme görüyoruz. Bu nedenle traderlar bu düşüşü alım fırsatı olaak değerlendiriyor" dedi ve "Çin'in potansiyel dizel ithalatı petrol piyasasının genelini yukarı yönde etkileyecek" şeklinde görüş bildirdi.

En aktif kontrat olan Temmuz vadeli petrol, New York elektronik işlemlerde 57 sent yükselerek varil başına 99.50 dolara çıktı. Bu kontrat, Singapur saati ile 14:22'de varil başına 99.28 dolar seviyesindeydi. Bugün vadesi dolacak olan Haziran kontratı ise 36 sent yükselerek varil başına 98.80 dolara ulaştı. Vadeliler bu hafta yüzde 0.9 düşmesine karşın son bir yıla göre yüzde 45 yukarıda seyrediyor.

Temmuz vadeli Brent petrolünün varil fiyatı 24 sent ya da yüzde .2 yükselerek 111.66 dolara çıktı. Bu kontrat dün 88 sent düşerek varil başına 111.42 dolara inmiş ve 17 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.