Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'de başkanlık için aday yarışı kızışıyor. Gelişmekte olan ülkeler de bir yandan IMF'de daha fazla söz sahibi ve daha yüksek mevkiileri hedeflerken, diğer yandan tek bir isim konusunda tek bir isimde uzlaşamıyor. Bunun sonucunda yol yine Avrupalı adaylar için daha açık olacak gibi görünüyor.

IMF Başkanlığı için favori aday olarak ise Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde'ın adı geçiyor.

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner hızlı bir şekilde yeni bir başkan atanması talebinde bulunurken, Obama Hükümeti herhangi bir isimi desteklemekten kaçınıyor.

IMF Başkanlığı için yeni bir isim seçilirken şeffaf bir seçim yapılmasını isteyen Geithner, şu noktada John Lipsky'nin bu süreçte yardımcı olacağını söyledi.

Avrupalı yetkililer geçtiğimiz yıl 91.7 milyar dolar değerinde acil kredi sağlayan kurumda söz sahibi olmaya devam etmek istiyor. İtalya ve İsveç'nin de Lagarde'ı desteklediği belirtiliyor.

İsveç Maliye Bakanı Anders Brog, kadın olmasından ve niteliklerinden ötürü Christine Lagarde'ın çok iyi bir aday olduğunu savundu.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Lagarde'ın mükemmel bir seçenek olacağını söyledi. Berlusconi aynı zamanda, Avrupa'nın tek bir isim konusunda bir an önce anlaşmasının önemine dikkat çekti.