Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarında hisse senetleri son iki ayın en hızlı düşüşünü yaşarken, euro İsviçre frangı karşısında rekor seviyelere indi ve petrol fiyatları geriledi. Piyasadaki bu satışlar, Avrupa'daki borç sorununun derinleşmekte olduğu yönündeki şaretlerin riskli varlıklara olan talebi bitirmesinden kaynaklandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:35'te yüzde 1.9 geriledi ve 21 Mart'tan bu yana en kötü kapanışını gerçekleştirmeye yönlendi. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 kaybetti. 17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi Euro, İsviçre frangı karşısında, 1.2372 seviyesine toparlanmadan önce 1.2349'a kadar inerek tarihinin en düşük seviyesini gördü. Dolar Endeksi yüzde 0.8 yükselirken, ABD Hazine tahvilleri üçüncü günde de değer kazandı. Ham petrol fiyatları New York'ta yüzde 1.5 düştü. Bakır fiyatları yüzde 1.4 değer yitirdi. Mısır fiyatları yüzde 1'lik bir sıçrama gerçekleştirirken, Buğday iki günlük kaybını tersine çevirdi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun Soayalist Partisi, yerel seçimlerde, kemer sıkma tedbirlerinin yarattığı hoşnutsuzlukla 30 yılı aşkın sürenin en kötü sonucunu aldı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Yunanistan'ın kredi notunu üç basamak düşürürken, Standard & Poor's, İtalya'nın not indirimi riski ile karşı karşıya olduğunu kaydetti. Bu hafta ABD'de açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri ve tüketici harcamaları verilerinde yavaşlama olması bekleniyor.

Sydney'de Kapstream Capital'in kurucularından olan portföy yöneticisi Nick Maroutsos, "Tüm dünyada güven sarsıcı birçok haber vardı" dedi ve İspanya, Yunanistan ve İtalya'daki sorunların nihayetinde bölgedeki riski artırdığını sözlerine ekledi.