Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPANIŞI KIRMIZIDA YAPILMIŞTI

Cuma gününe vadeli işlemlerdeki alışlarla hazırlanan ABD Borsaları, günün devamında kaygıları artıran Yunanistan’ın etkisiyle beraber geri geldiler. 10 alt sektöründe de düşüşler yaşayan S&P 500 Endeksi günü % 0.77 kayıpla 1.333 puandan tamamladı. Finansallar ve baz metaller en çok düşen sektörler olurken enerji ve telekom sektörlerininse günü daha küçük kayıplarla kapattıkları gözlendi. Dow Jones Endeksi ise günü % 0.74 kayıplar 12.512 puandan kapattı. ABD endeks vadelileri şu sıralar % 0.40 ile % 0i50 düşüş sergiliyorlar. ABD Doları 76 bölgesine yakın, ABD 10 yıllık tahvilinin faizi ise % 3.12 ile yılın en düşüğünde ve yatırımcıların güvenli liman talebini yansıtıyor.

ASYA’DA MART AYINDAN BU YANA EN SERT SATIŞLAR GÖRÜLÜYOR

Devam eden risk iştahındaki geri dönüş ve Avrupa endişeleri, Asya’yı aşağı çekiyor. Asya’da borsalar ve para biirmleri değer kaybederken kredi piyasaları da riskten kaçışı fiyatlıyor. MSCI Asya Endeksi % 1.70 aşağı gelirken Japonya’da Nikkei 225 Endeksi % 1.57 düşüşle 9.455 puana indi. Çin’de HSBC Üretim Endeksi’nin geçen aya göre yavaşlama göstermesi ekonominin soğumaya başlayacağı endişelerini körüklerken, Japonya’nın son 10 yılda 3. Kez resesyona girmesi de yatırımcıların radarında. Tayland’da büyüme beklentileri aşarken yabancıların varlık sattıklarına işaret eden verilerle borsa ve para birimi aşağıda. Bu hafta açıklanacak olan Sony karının önemli olması beklentirken, Cuma günü tarihinin en büyük çeyreklik zararını kaydeden nükleer sanatral işletmecisi Tepco hisseleri ise % 9.3 düşüşte. Dolar / Yen 81.92 seviyesindeyken diğer carry trade kurları da aşağıda. Bilindiği gibi özellikle risk alma dönemlerinde yatırımcılar daha düşük faiz veren para birimlerinden borçlanıp daha riskli piyasalara yöneliyor ve karlarını büyütmeye çalışıyorlar. Bu tip riskten kaçış zamanlarında ise klasik olarak carry trade poziyonları kapanıyor ya da borçlanılan para birimlerinde koruma pozisyonları açıldığı için riskli kurlar daha fazla geriliyor. Örnek olarak Yeni Zelanda Doları ve Avustralya Doları’nın bugün Dolar’a karşı ortalama % 0.80 değer kaybettiklerini görmek mümkün.

AVRUPA’DA NOTLAR TEK TEK KIRILIYOR

Cuma günü Yunanistan’ın notunu 3 kademe birden indiren derecelendirme kuruluşu Fitch böylece ülkenin kredi notunu B+‘ya diğer bir değişle yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altına indirmiş oldu. S&P ise İtalya’nın görünümünü negatife çevirerek olası bir indirim için izlemeye aldı. Fitch’in Yunan hükümetine yaptığı ve herhangi bir vade uzatımının temerrüt anlamına geleceğini vurgulayan açıklaması da moralleri bozdu. Euro, Dolar’a karşı 1.4077 seviyesinde. Bugün Alman Commerzbank’ın 7.5 milyar Euro’luk sermaye artıracağı haberinin de piyasa üstündeki etkisi takip ediliyor olacak. Avrupa tarafında önemli bir bilanço beklenmezken risk iştahı ve borç problemleri gündemin en tepesindeki yerini koruyacak.

EMTİA PİYASALARINDA SATIŞ SEÇİCİ OLMAYA BAŞLADI

Borç sorunlarının ve riskten kaçışın fiyatları etkisi altına aldığı bu dönemde artan enflasyon ve yükselen faizlerin de emtiaya olan talebi azaltacağı beklentisi görünümü aşağı çekiyor ve fiyatlar da aynı yönde takip ediyor. Varil başına ABD tipi ham petrolün fiyatı 98.45 Dolar‘dan işlem görürken, Brent tipi petrolün varil başına fiyatı ise % 1.15 düşüşle 111.10 Dolar’da. Altın, gümüş ve diğer değerli madenlerde sınırlı satışlar görülürken geçen hafta % 10’dan fazla yükselen mısır fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Buğday ve bakırda ise geri çekilmeler yaşanıyor. 24 ham maddeden oluşan ve yıl başından bu yana % 8’den fazla getiren SPGSCI Emtia Endeksi ise bugün düşüş gösteriyor.

İMKB VE TAHVİL DÜŞÜYOR, TL BEKLİYOR

Mayıs ayında sert satışlar yaşayan risk piyasalarına ayak uyduran TL varlıklar satılmaya devam ediyor. Ay başında 1.50 sınırında olan Dolar / TL şu sıralar 1.5950’den işlem görürken aya 8.30 bileşikten başlayan gösterge tahvil faizi ise Cuma günü % 8.95’ten kapanış yaptı. Mayıs ayında 70 binin üstüne çıkarak başlayan bileşik endeks ise kapanışı 63.298 puandan yaptı. 65.395 puandan geçen 200 günlük ortlamanın altında hareketine devam eden endekste ilk önemli direnç bu bölge olarak öne çıkarken 62.500 ve 61.800 seviyeleri de destek olarak takip ediliyor. Son gelen satışlarla sene başından bu yana getirisi - % 4.10’a düşen İMKB böylece getirisi pozitif olan MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nden de ayrışmış oldu. Bu hafta yapılack olan Merkez Bankası – Para Politikası Toplantısı da yakından izlenecek.

Bugün takip edilecek veri akışı ise şu şekilde :

- ALMANYA VE EURO BÖLGESİ PMI VERİLERİ
- TCMB beklenti anketinin Mayıs ayı ikinci sonuçları VE imalat sanayinde kapasite kullanım oranını açıklanacak 14:30
- ENERJİ FİYAT İSTATİSTİKLERİ - ENERJİ BAKANLIĞI 15.00
- ABD'de Chicago FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak 15:30
- KNFRT, TSPOR'un Genel Kurul toplantıları yapılacak

 

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

twitter.com/Gokhan_Sen