Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin yatırım aracı olarak kıymetli metallere olan talebi yükseltmesi ile altın son üç hafta içindeki 1 haftalık kazancını genişletebilir. 

Spot altının onsu Seul saati ile 10.41'de pek fazla değişim göstermeden 1,510.50 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.5 kadar tırmarak 1,519.35 dolar oldu. Altın fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 tırmandı. New York'ta işlem gören haziran teslimli altın vadelileri ise yüzde 0.7 kadar yükselerek 1,519 dolardan işlem gördü.

ANZ Banking Group Ltd emtia araştırma müdürü Mark Pervan, konuyla ilgili olarak "Fitch Yunanistan'ın notunu düşürdükten ve S&P, İtalya'nın görünümünü negatife çevirdikten sonra yatırımcılar güvenli varlıklara yöneldiler, doların sıçraması da dengelenmiş oldu." yorumunda bulundu. 

Standard & Poor's geçtiğimiz hafta İtlaya'nın kredinin notunun görünümünü düşürerek negatife çevirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda hükümetin zayıf ekonomik büyüme hedefinin ve Euro Bölgesi’ne üye Yunanistan ve Portekiz’de yaşanan ülke borcu krizinin bölgenin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’ya da sıçrama endişelerinin etkili olduğu vurgulanarak, ülkenin uzun vadeli kredi notunun düşürülme riskinin arttığına dikkat çekildi. S&P, 2007 yılında gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 100 olan İtalya’nın kamu borcunun, bu yıl yüzde 116’ya yükseleceğini tahmin ediyor.

Yunanaistan'ın kredi notu ise Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu tarafından indirildi. Kuruluştan yapılan açıklamaya göre Yunanistan, ekonomik toparlanmayı sürdürmek adına kuruluşların ve devletin borçlarını ödeyeceğini garantide gerekli temel mali ve yapısal reform programını uygulamada yetersiz kaldı. Euro, Seul saati ile 10.41'de dolar karşısında yüzde 0.5 zayıfladı.

Avrupa'nın borç krizi, ivme kazanan enflasyon ve iç savaş içindeki Libya altının rallisini 11. yılına taşımasına yardımcı oldular. Altın 2 mayıs'ta tüm zamanların rekorunu kırarak 1,577.57 dolradan işlem gördü.