Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki öncü göstergelere göre, ülkenin sanayi üretiminde Nisan ayında yüzde 1 artış kaydetti. Depremin ardından uzun süredir toparlanamayan sanayi üretimi, hâlen daha kötü vaziyette olmasına rağmen, hükümet raporları sanayi üretiminde ilk toparlanma sinyallerine işaret ediyor.

Bloomberg ekonomistlerinin beklentisi ise Nisan ayında sanayi üretiminde yüzde 2'lik artış olacağı yönündeydi.

Şirketlerin arz zincirlerindeki sorunlar konusunda harekete geçmesi sayesinde, Japonya'da Nisan ayı sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1 artış kaydetmiş olması bekleniyor.

Yıllık bazda ise sanayi üretimi yüzde 14 gerilemiş durumda.

Analistler, son verilerin işlerin yoluna girmeye başladığının habercisi olabileceğini, Japonya'da V şeklinde bir toparlanma beklediklerini aktardı.

Itochhu Economic Research Institute'ten Ypshimasa Maruyama, sanayi üretimindeki toparlanma hızı göz önünde bulundurulduğunda, üretimin eski hâline beklenenden daha önce dönebileceğini belirtti ve Ağustos-Eylül aylarında deprem öncesi seviyelere dönülebileceğini vurguladı.

Japonya'daki depremden en çok etkilenen sektör, otomotiv sanayi olmuştu. Toyota, Honda ve Nissan gibi dünya devlerinin üretimi, kapatılan fabrikalar sebebiyle dibe vurmuştu.