Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan ekonomisini kurtarmak için gerekeni yapacağına ilişkin iyimserliğin etkisiyle yen düştü; Tokyo Borsası 3 günden bu yana ilk kez toparlandı.

Satışlarının yüzde 70'ini denizaşırı ülkelerde gerçekleştiren Sony Corp., euronun yen karşısında değerlenmesi ve ihracatçıların alıcılı seyre dönmesi üzerine yüzde 1.3 prim yaptı. Kazancının büyük miktarını Avrupa'da elde eden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc., Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan'a daha fazla destek sağlayacağı yönündeki spekülasyon üzerine yüzde 1 değerlendi. Tokyo Electric Power Co. ise Standard&Poor's'un şirketin kredi notunu çöp seviyesine çekmesiyle yüzde 2.8 düştü.

Tokyo'daki Daiwa Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Yoshinori Nagano, Yunanistan'daki borç sorunu sebebiyle euronun zayıflamasına rağmen şimdi bir miktar değerlendiğini, bunun da özellikle ihracatçılara nefes aldırdığını belirtti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5 yükselişle 9,646.8 puana çıktı ve Japonya'da açıklanan ve olumlu algılanan öncü sanayi üretimi göstergelerinin etkisiyle elde ettiği kazançları genişletti. Japonya'daki öncü göstergeler sanayi üretiminde Nisan ayında yüzde 1'lik artışa işaret ederken, ülkede işsizlik 6 ay sonra ilk kez yükseldi.

Daha kapsamlı Topix Endeksi ise yüzde 1.3 artışla 833.98 puandan işlem gördü. Endeks, böylece bu ayki yüzde 3.3'lük kayıplarına da ara verdi.