Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'den gelen olumsuz ekonomik veriler ve düşük faiz oranları, yatırımcıları yüksek getiri varlıklara yöneltiyor. Uzmanlar, Kasım ayından bu yana Mayıs'ta en iyi performansını kaydetmiş olan ABD dolarının, kazançlarının kalıcı olmayabileceğini söyledi.

Bloomberg anketine göre, ABD doları bu yılın sonuna kadar şimdiki değerine yakın seyredecek. Uzmanlar geçtiğimiz ay dolar beklentilerini yükselterek, doların yüzde 2 değerleneceğini öngörmüştü. Ancak beklentilerin altında kalan ekonomik veriler, doları olumsuz etkiliyor. IntercontinentalExchange Inc.'in Dolar Endeksi'ndeki yüzde 2.3'lük yükselişe rağmen, yatırımcılar dolardan uzak kalmayı tercih ediyor.

Mayıs ayında 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değerlenen dolar, imalat, istihdam ve Tüketici Güveni verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla, geçtiğimiz hafta yoğun satışlı bir dönemden geçti. Beklentilerin altında kalan ekonomik veriler, traderların Fed'in sıfıra yakın faiz politikasını sürdüreceğine ilşkin pozisyonlarını artırdı.

Traderlar aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki borç krizine ilişkin endişelerin bir miktar gevşemesiyle de sığınılacak liman arayışlarını askıya alarak, dolardan uzaklaşmayı tercih etti.

JP Morgan Chase & Co.'nun Döviz başstratejisti John Normand , dolardaki sıçramanın düşük trendden bir sapmaya işaret etmediğini belirtirken, dünyanın en büyük 5. döviz traderı Euromoney Institutional Investor Plc. de
dolardaki rallinin kalıcı ve sürdürülebilir olması için Yunanistan'ın temerrüde düşmesi, küresel resesyon ya da Fed'in sıkılaştırmaya gidilmesi gibi gelişmelerin olmasının gerektiğine dikkat çekti.