Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Reuters haber ajansı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın önümüzdeki yıl Dünya Bankası'nın başa geçebileceğini iddia etti. Ajansın haberinde ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın, Robert Zoellick'in ardından Dünya Bankası başkanı olmak için gelecek yıl görevini bırakma konusunda Beyaz Saray ile görüşmeler yaptığı öne sürüldü.

Clinton'a yakın kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı'nın, görev süresi 2012 yılı ortasında sona erecek olan Dünya Bankası'nın şimdiki başkanı Robert Zoellick'in o tarihte görevinden ayrılması halinde, Dünya Bankası başkanı olma niyetini ortaya koyduğunu belirttti.

Kaynaklar, Clinton'ın bu görevi istediğini ifade ederken, ABD Başkanı Barack Obama'nın da Clinton'ın görevinde değişiklik yapmaya zaten destek verdiğine dikkati çekti. Ancak Obama'nın, Clinton'ı Dünya Bankası başkanlığına resmen aday göstermeyi kabul edip etmediğinin henüz bilinmiyor.

Dünya Bankası'nın başkanı olabilmek için, bankanın 187 üyesinin onayı gerekiyor.

Clinton'ın sözcülerinden Philippe Reines, dışişleri bakanının, Dünya Bankası başkanı olmayı istediğini ya da bu konuda beyaz saray ile görüşmeler yaptığını reddetti.

Hillary Clinton, daha önce yaptığı bir açıklamada, dışişleri bakanı olarak 4 yıldan fazla süre görev yapmayı planlamadığını söylemişti.

Reuters'ın haberinde, Clinton'ın dışişleri bakanlığı görevinden ayrılması halinde, yerine geçebilecek olası isimler arasında, Obama'nın yakın dostlarından biri olan ve halen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığını yürüten John Kerry'nin bulunduğu ifade edildi.