Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de çekirdek enflasyonun 2006'dan bu yana en hızlı seviyesinde seyretmesiyle, hedef enflasyon tartışmaları gündeme geliyor. Fed'in gevşek para politikası uygulamasında da hereket alanı daraldı.

Hedef enflasyon uygulaması Yeni Zelanda’dan Kanada’ya birçok merkez bankası tarafından desteklenirken, Fed Başkanı Ben Bernanke’nin de uzun süredir savunduğu bir strateji. Enflasyonu yükseltmeden, istihdamı ve büyümeyi hızlandırmaya çalışan Fed yetkilileri, bir süredir hedef enflasyon konusunu değerlendiriyor.

Enflasyon hedefinin, tahvil alımlarını sertçe eleştirenleri de tatmin edebileceği düşünülüyor. Diğer yandan vatandaşların tüketici fiyatları ve düşük faiz oranlarına ilişkin endişelerini de azaltabileceği tahmin ediliyor.

Eski bir Fed yöneticisi de olan Laurence Meyer, hedef enflasyon stratejisinde yetkililerin çok önceden anlaşmış olabileceğini söyledi. Meyer, Fed’de bu stratejiyi destekleyen birçok yetkili olduğuna dikkat çekerek, Fed’in yalnızca uygulamaya koymak için ekonominin normalleşmesini bekliyor olabileceğine dikkat çekti.

Atlanta, Richmond, St. Louis, Philedelphia ve Cleveland’daki Fed başkanları hedef enflasyon stratejisi için son aylarda yaptıkları çağrılarla gündeme gelmişti.

Bu arada Bernanke’nin 2001 yılında yazdığı “Hedef Enflasyon” isimli bir kitabı bulunuyor. Bu kitapta hedef enflasyon tekniği savunulurken, yabancı ülkelerin başarılı deneyimlerine de dikkat çekiliyor.