Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Belçika: Yunanistan batarsa domino etkisi olur

Belçika: Yunanistan batarsa domino etkisi olur

Belçika Maliye Bakanı Reynders, Yunanistan'ın batmasının domino etkisiyle Belçika'yı da etkileyeceğini söyledi

Giriş: 17 Haziran 2011, Cuma 13:42
Güncelleme: 17 Haziran 2011, Cuma 16:24

Belçika Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders, AB'nin ikinci kez kurtarmayı tartıştığı Yunanistan'ın batmasına izin verilmesi halinde bunun çok büyük yan etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Belçika Flaman radyosuna konuşan Reynders, Yunanistan'ın iflasını, Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008 yılında batmasına benzeten Reynders, bankanın batmasının ardından peşinden birçok bankayı sürüklediğini hatırlattı. Reynders, Yunanistan'ın iflasından İrlanda, Portekiz ve hatta Belçika'nın olumsuz etkileneceğini ifade etti.

Reynders, küresel krizi tetikleyen Lehman Brothers tecrübesi nedeniyle Yunanistan'ın iflasından korktuğunu belirtti.

Didier Reynders, ''Hatırlayın, Amerika bankası Lehman Brothers battığında herkes, 'Bir banka gitti' dedi ama bu iflas mali sektöre güveni çökertti ve bankalar birbirlerinden borç alamaz oldu. Bunun ne demek olduğunu daha sonra gördük'' dedi.

''Eğer Yunanistan'a sırtımızı dönersek bankalara ve bir anlamda Belçika ve diğer ülkelerdeki mevduat sahiplerine borçlarını ödeyemez'' tespitinde bulunan Reynders, bunun doğuracağı domino etkisinin ''İrlanda, Portekiz ve hatta Belçika'da'' olumsuz sonuçlara neden olacağı uyarısında bulundu.

Reynders, ''Açıkça söyleyeyim, eğer borcunu ödemezsen bir sonrakinde sana kim borç verir? Yunanistan'a birçok Avrupa ülkesine para lazım. Müdahale etmeliyiz'' diye konuştu.

Reynders, Yunanistan'ın 350 milyar avroluk borcuyla iflas etmesi halinde Avrupalı bankalar, emeklilik fonları ve sigortacıların büyük zarar edeceğine dikkat çekti.

AB Ekonomi Komiseri Olli Rehn, dün yaptığı açıklamada, Yunanistan'da iflas senaryosunun önlenmesi için herkesi sorumluluğa davet ederek Avro Bölgesi'ne Yunanistan'a beşinci kredi dilimini pazar günü onaylamaları çağrısında bulunmuştu.

Bir süredir yoğun şekilde Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi üzerinde uzlaşma arayan AB üyeleri, yükün bir kısmını Yunan tahvillerine yatırım yapan bankalara yıkmaya çalışıyor.

Almanya, bankaların elindeki Yunan tahvillerinin vadesinin yedi yıla kadar uzatılmasını talep ediyor. Atina'nın notunu en düşük seviyelere düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ise böyle bir gelişmeyi iflas olarak değerlendireceklerini belirtiyor.