Bloomberght
Bloomberg HT Haberler OECD: Yüksek gıda fiyatları devam edecek

OECD: Yüksek gıda fiyatları devam edecek

  • BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO ile OECD ortak raporu, gelecek 10 yılda da gıda fiyatlarının yüksek kalmaya devam edeceğini ortaya koydu

Giriş: 17 Haziran 2011, Cuma 14:54
Güncelleme: 17 Haziran 2011, Cuma 15:48

OECD-FAO Tarımın Görünüm 2011-2020 Raporunda, dünya genelinde çiftçilere zarar veren gıda fiyatlarındaki dengesizliğin süreceğine dikkat çekildi.

Gelecek yıllarda üretim büyümesindeki yavaşlamanın da süreceği ifade edilen raporda, bunun da 2050 yılında 9 milyarı aşması beklenen dünya nüfusunun ''doyurulması'' konusunda hükümetler üzerindeki baskıyı artıracağı kaydedildi.

Birkaç ay sonraki iyi hasadın aşırı yüksek seviyelere çıkan emtia fiyatlarını aşağıya çekebileceğine, buna karşılık gelecek 10 yılda hububat fiyatlarının bugünkü fiyatlardan ortalama yüzde 20 daha fazla olabileceğine işaret edilen raporda, bunun da birçok ülkede tüketici fiyatlarını artırabileceği belirtildi. Raporda, ''Bu tahminler, bazı gelişmekte olan ülkelerde özellikle dengesiz beslenme riskiyle karşı karşıya bulunan yoksullar için ekonomik istikrar ve gıda güvenliği konusundaki kaygıları artırıyor'' dedi.

Raporda, kişi başına gıda tüketiminin en çok (gelirin arttığı, buna karşılık nüfus büyümesinin yavaşladığı) Avrupa'nın doğusu, Asya ve Latin Amerika'da artacağı belirtildi.

Balıkçılık sektöründeki küresel üretimin 2020'ye kadar her yıl yüzde 1,3 büyümesinin beklendiği ifade edilen raporda, bunun geçen 10 yıla göre bir yavaşlamaya işaret ettiği kaydedildi.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, yüksek gıda fiyatlarının genellikle çiftçiler için iyi haber olduğunu, ancak gelişmekte olan ülkelerde gelirlerinin büyük bölümünü gıdaya harcayan yoksullar için bunun yıkıcı olabileceğini belirtti.

FAO Genel Direktörü Jacques Diouf da mevcut piyasa koşullarında, fiyat oynaklığının tarım piyasalarının özelliği olmayı sürdüreceğini, fiyat oynaklığının azaltılması ve bunun olumsuz etkilerinin sınırlandırılması için uyumlu politikalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Diouf, sorun için temel çözümün tarıma yapılan yatırımların artırılması ve gelişmekte olan ülkelerde kırsal kalkınmanın desteklenmesi olacağını belirtti.