Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de öncü göstergeler Mayıs ayında, neredeyse bir yıl sonra ilk kez düşmesinin ardından yükseldi. Bu durum, ekonominin 2011 yılının sonuna doğru canlanabileceğini işaret ediyor.

Önümüzdeki üç ila altı ay sonraki dönem için ekonomik görünüme yönelik beklentileri gösteren Conference Board öncü göstergeler endeksi, Nisan ayında revize rakamlarla yüzde 0.4 düştükten sonra, Mayıs ayında yüzde 0.8 yükseldi. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin Mayıs ayında yüzde 0.3 artması bekleniyordu.

İmalat sanayi ve ekonominin kalan kısmı, önümüzdeki aylarda, gevşeyen petrol fiyatlarından ve Japonya depremi sonrası arz zincirinde meydana gelen sıkıntıların ortadan kalkmasından faydalanabilir. Fed'in söylediği üzere, ılımlı bir büyüme, faizlerin 2012 yılının başlarına kadar sıfır seviyesi yakınlarında kalmasını sağlayabilir.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc.'den kıdemli ekonomist Ryan Sweet, "Ekonomi bu yılın ikinci yarısında çok daha iyi bir durumda olacak. Zira büyümeyi bu yıl geri bıraktıran geçici faktörlerin etkisi kayboluyor" dedi.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 51 ekonomistin bu veri için tahminleri, yüzde 0.4 küçülme ile yüzde 0.7 artış arasında kaldı.